Според разсекретени данни преди 8 години в Земята се е сблъскал първият междузвезден обект

Астроном от Харвард смята, че междузвезден метеор (или кораб) е ударил Земята през 2014 г.

Ваня Милева Последна промяна на 13 април 2022 в 00:01 20436 0

"Първият междузвезден обект, `Оумуамуа, бе открит в Слънчевата система от Pan-STARRS през 2017 г., което позволява калибриране на изобилието от междузвездни обекти с неговия размер ∼100м. Човек би очаквал много по-голямо изобилие от по-малки междузвездни обекти, като някои от тях вероятно са се сблъсквали със Земята достатъчно често, за да бъдат забележими, пишат авторите на изследването. Кредит: Picryl (CC0 1.0) Public Domain Dedication

Космическите сили на САЩ (USSC) публикуваха разсекретен документ, разследващ обект, прелетял в небето над Папуа Нова Гвинея и сблъскал се челно със Земята през 2014 г.  Учени са стигнали до извода, че това е метеорит, но от друга звездна система.

Малък метеорит с диаметър само 0,45 метра е навлязъл в земната атмосфера на 8 януари 2014 г. с над 210 000 км/ч, много по-бързо от средната скорост на метеоритите в Слънчевата система, съгласно документ, публикуван през 2019 г. в базата данни за препринти arXiv. Учените твърдят, че скоростта и траекторията на малкия метеор с 99% точност доказват произхода му далеч отвъд нашата Слънчева система. Може би той е долетял до нас „от недрата на планетарна или звездна система някъде в дълбините на галактиката Млечния път“, пишат авторите.

Но въпреки почти пълната обоснованост и сигурност на констатациите, статията все още не е публикувана в някое научно списание, тъй като част от данните, използвани в нея, са класифицирани от правителството на САЩ.

Сега, три години след откритието, писмо от Космическото командване на Съединените щати до главния учен на НАСА Томас Зурбухен предава, че Космическите сили са разгледали резултатите и USSC официално потвърждава мнението на авторите на документа от 2019 г. Ави Льоб (Avi Loeb), астрофизик от Харвардския университет, и неговият ученик Амир Сирадж (Amir Siraj). В бележка от 1 март генерал-лейтенант Джон Шоу, заместник-командир на USSC, пише, че метеоритният анализ за 2019 г. е „достатъчно точен, за да потвърди неговата междузвездна траектория“.

Това потвърждение прави метеорита от 2014 г. първият забелязан междузвезден обект, преминал през Слънчевата система. Преди това астероидът 1I/Оумуамуа (`Оумуамуа), видян през 2017 г., се смяташе за такъв.

Отделно прессъобщение на НАСА от 7 април 2022 г., свързано с други метеорни събития, също признава констатациите към края на съобщението, но НАСА предполага, че се нуждае от повече доказателства, за да стигне до заключение за произхода на метеора от 2014 г.

„Този ​​[метеор] привлече интереса на научната общност, тъй като се предполага, че може да има междузвезден произход поради високата скорост на откритото събитие в атмосферата“, се казва в съобщението.

„По-нататъшен анализ, извършен в рамките на обхвата на космическото командване на САЩ, потвърди високоскоростното въздействие на обекта, но кратката продължителност на събраните данни, по-малко от пет секунди, затруднява окончателното определяне дали произходът на обекта наистина е междузвезден."

Това няма да попречи на Льоб да се опита да накара останалата част от научната общност да повярва в изводите му. Засега мнозина все още не са готови да се съгласят. Крис Линтот (Chris Lintott), професор по астрономия в Оксфордския университет, коментира на Inverse, че е бил скептичен преди и сега продължава да е скептичен.

„Не бях особено впечатлен от първоначалните аргументи и не разбирам защо [Льоб] смята, че космическото командване на САЩ би знаело повече от, нали знаете, който и да е от експертите по метеори, които не бяха съгласни с него последния път“, отбелязва Линтот пред Inverse.

„Ако [Льоб] иска потвърждение за откритието, той може да публикува документ с доказателствата като всички останали.“

Линтот посочва опровержение на твърденията на Льоб и Сирадж, публикувани в статия в Research Notes на AAS.

„Обърнете внимание на последния ред: Само защото нещо е на има стръмна траектория, не означава, че е междузвездно“, казва той.

Болид - метеор от вида, който Льоб и Сирадж са забелязали в данните от 2014 г. Кредит: NASA

Но Амир Сирадж заявява за Vice, че все още възнамерява да публикува своя доклад, така че научната общност да може да продължи оттам, откъдето са спрели той и Льоб. Сирадж добавя, че тъй като метеоритът е забелязан над южния Тих океан, е възможно фрагментите му да са паднали във водата и оттогава да лежат на морското дъно.

Въпреки че намирането на тези отломки от междузвездния обект може да е почти невъзможна задача, Сирадж съобщава, че вече се консултира с експерти относно възможността за организиране на експедиция за търсенето им.

„Възможността да получим първото парче междузвезден материал е достатъчно интересна, за да я проверим внимателно и да поканим за сътрудничество всички световни експерти в океанските експедиции за търсене на метеорити“, заключава Сирадж.

`Оумуамуа е странен, но вероятно не е извънземна технология. Кредит: ESO/M. Kornmesser

Изкуствени ли са междузвездните метеори?

Льоб е изтъкнат астроном и наскоро е съавтор на нова статия за най-отдалечената галактика, наблюдавана някога. Но той също така има дълбок интерес към междузвездните обекти, приближаващи се до Земята - особено защото те може да са признаци на извънземен живот. Освен това да не забравяме, че Ави Льоб ръководи научния екип на Breakthrough Starshot - проектът със слънчеви платна да достигнат до Алфа Кентавър миниатюрни апарати.

Интересът му стана особено очевиден, когато през декември 2017 г. Льоб моли обсерваторията Green Bank в Западна Вирджиния да се настрои към `Оумуамуа и да слуша, за да види дали предава сигнали. Както обсерваторията, така и институтът SETI, който е посветен на търсенето на сигнали за извънземен живот, не откриха нищо.

И все пак през октомври 2018 г. Льоб публикува статия, в която твърди, че „необичайното ускорение на `Оумуамуа предполага, че вероятно е изкуствен обект. Той отива по-нататък в тази идея в книга, публикувана през 2021 г., "Извънземни: Първият признак на интелигентен живот отвъд Земята" (Extraterrestrial: The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth).

Справка: Discovery of a Meteor of Interstellar Origin
Amir Siraj, Abraham Loeb, https://arxiv.org/pdf/1904.07224.pdf 

Източници:

Secret Government Info Confirms First Known Interstellar Object on Earth, Scientists Say, Vice

“It opens a new frontier where you’re using the Earth as a fishing net for these objects.”, Inverse

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !