Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Астроном от Харвард предсказва какъв ще бъде първият контакт с извънземните

Според него извънземната цивилизация ще изпрати 3D принтер на Земята

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 януари 2019 в 00:00 8542 0

Pinterest

Ави Льоб, ръководител на Департамента по астрономия в Харвард, отдавна се занимава с въпроса дали сме сами във Вселената. Той заяви, че бързите радиоимпулси могат да задвижват космически кораби на извънземни, предположи, че има извънземна мегаструктура около звезда и изказа хипотезата, че междузвездния обект Оумуамуа, който премина през нашата Слънчева система, може да е сонда от друга цивилизация.

Сега, в ново интервю за германското списание Der Spiegel, Льоб споделя своите мисли за търсенето на извънземен живот - и това, което първият контакт ще означава за човешката цивилизация.

Най-голямата стъпка

Льоб е убеден, че ако извънземните наистина съществуват, контактът с тях ще бъде едно от най-необичайните събития в историята на човечеството, защото, на първо място, той ще ни принуди да погледнем по друг начин на ролята си във Вселената, и второ, той ще ни отвори пътя към огромно количество нови знания. 

"Ако сега намерим други същества извън планетата Земя, това би било най-голямата стъпка, правена някога", заяви той пред Der Spiegel.

Първият контакт

Какъв ще бъде първият контакт е почти невъзможно да се предскаже поради множеството различни начини, по които животът може да се развиве извън Земята, обяснява Льоб.Това, което ще шокира хората, ще бъде колко много извънземните ще се различават от нас.

"Не мога да ви кажа как ще изглежда този момент" - коментира астрономът. "Но това ще бъде шокиращо. Защото съдим по собствения си опит. Ние си представяме другите същества като подобни на нас. Но може би ще са коренно различни от нас".

Ученият смята, че в близко бъдеще е малко вероятно хората да се срещнат с извънземните "на живо", но астрономите имат възможност да открият някои следи от извънземни цивилизации в "космическия боклук".

Льоб не си представя „пряк” контакт между хората и друга разумна форма на живот под формата на посещение на космически кораб с извънземни на борда. Дори ако извънземните изпратят кораб на Земята, най-вероятно няма да има в него живи същества, а изкуствен интелект, оборудван с един вид "3D-принтер" за производството на всичко необходимо, смята специалистът.

Любимият литературен извънземен

Льоб отбелязва в интервюто за  Der Spiegel, че въпреки интереса си към извънземния живот, не харесва научната фантастика и няма любим литературен герой .

"Честно казано, не харесвам научната фантастика", заяви той пред списанието. „Имам проблем, когато действието във филма нарушава законите на физиката. В тези случаи не мога да се наслаждавам естетически на преживяването".

Проектът на Хокинг-Милнер за лек междузвезден кораб, носен от слънчево платно, в който участва и Льоб.

Ейбрахам или Ави Льоб е израелско американски физик-теоретик, работещ в областта на астрофизиката и космологията. Льоб е професор в Харвардския университет и от 2011 г. ръководител на Департамента по астрономия в Харвард, председател на Консултативния комитет за проекта Breakthrough Starshot, който цели да пусне лек космически апарат към най-близките звезди в системата Алфа Кентавър с помощта на мощен лазер.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !