Световен ден на метеорологията: "Бъдещето на времето, климата и водата"

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 март 2019 в 06:35 5379 0

WMO

Кредит WMO

Световен ден на метеорологията: "Бъдещето на времето, климата и водата"

Всеки 23 март Световната метеорологична организация отбелязва Деня на метеорологията.

На тази дата през 1950 г. влиза в сила на Конвенцията за създаване на Световната метеорологична организация.

Темите, избрани за Световния ден на метеорологията, отразяват актуални въпроси, свързани с времето, климата или водата.

Тази година темата е "Бъдещето на времето, климата и водата".

Ние живеем на взаимосвързана планета. Ние споделяме една Земя, с една атмосфера и един океан.

Нашето време, климат и водният цикъл не познават национални или политически граници. Международното сътрудничество е от съществено значение. Тази философия ръководи работата на световната метеорологична общност от 1873 г. и ще ни ръководи, докато превръщаме науката в услуги за обществото за настоящите и бъдещите поколения.

Световният метеорологичен ден през 2023 г. се провежда по време на 150-ата годишнина на Световната метеорологична организация. Той подчертава минали постижения, настоящ напредък и бъдещ потенциал - от телеграфите и прогнозите за корабоплаването от края на 19 век до суперкомпютрите и космическите технологии.

През цялото това време националните метеорологични и хидрологични служби са работили денонощно, за да събират и стандартизират данни, които са в основата на прогнозите за времето, които сега приемаме за даденост. Историята на обмена на данни в Световната метеорологична организация е забележителна история за научна визия, технологично развитие и най-вече за уникална система за сътрудничество в услуга на обществото.

Годишнината служи и като напомняне за променящия се климат. Международната метеорологична организация – предшественикът на Световната метеорологична организация – е създадена през 1873 г. в епоха, когато замърсяването от промишлени и човешки дейности е в началото си.

В резултат на улавяне на топлината на парникови газове средната глобална температура днес е с повече от 1° по Целзий по-висока в сравнение с преди 150 години. Нашето време е по-екстремно, океанът ни е по-топъл и по-киселинен, морските нива са се повишили, а ледниците и ледовете се топят. Скоростта на промяна се ускорява. Нуждаем се от спешни действия сега, за да намалим емисиите и да гарантираме, че бъдещите поколения могат както да оцелеят, така и да процъфтяват на нашата планета.

Добрата новина е, че бързият научен и технологичен напредък значително подобри точността на прогнозите за времето и животоспасяващите ранни предупреждения. Големите данни се обменят по-свободно сред по-широка общност от всякога и има нови инструменти, включително машинно обучение и изкуствен интелект.

Има значителен напредък в наблюдението, симулирането и проектирането на глобалния климат в подкрепа на вземането на решения.

Нашето време, климат и воден цикъл ще бъдат различни в бъдеще от миналото. Метеорологичните, климатичните и хидрологичните услуги ще ни помогнат да се справим със свързаните предизвикателства и да се възползваме от възможностите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !