Топенето на полярния лед изкривява земната кора

Ваня Милева Последна промяна на 01 октомври 2021 в 00:01 8848 0

Кредит: Pixabay

Топенето на полярния лед изкривява земната кора. Тази промяна на формата е фина и се случва на много далече от ледените щитове.

Учените наблюдават промяната като част от изследванията, за да разберат как изменението на климата ще повлияе на морското равнище. Изследването на изкривяването също е важно, тъй като учените трябва да могат да коригират това движение на земята, когато измерват други видове геоложки процеси, пишат авторите на изследването в августовския брой на списанието Geophysical Research Letters.

Когато ледът изчезне, кората отдолу се променя - подобно на възглавница от мемори пяна, когато се отдръпне ледникът, кората отдолу, вече освободила се от товара си, бавно се издига обратно нагоре. Това се нарича глациоизостазия и наистина е много бавен процес. В някои региони с голяма географска ширина земята все още се възстановява от отстъплението на ледената покривка в края на последния ледников период.

Но сега полярните региони губят лед с нарастваща скорост поради изменението на климата. От 2000 до 2010 г. загубата на лед от Антарктида, Гренландия и планински ледници се е увеличила с 60% в сравнение със загубата на лед между 1990 и 2000 г., според документ, публикуван през 2020 г. в The Cryosphere.

Това стопяване влияе върху формата на кората, точно както загубата на лед в края на ледниковия период. Но повечето изследвания са фокусирани върху промените на кората точно под и около ледените щитове. Дори когато изследователите изучават по-далечни ефекти, те се фокусират върху вертикални промени във формата на кората. Но движението на кората след загуба на лед е триизмерно, което означава, че се измества и хоризонтално.

Софи Кулсън (Sophie Coulson) от Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико, която провежда изследването, докато е в Харвардския университет, решава да направи глобален 3D поглед върху въздействието на загубата на лед през 21-ви век. Тя и нейните колеги използват сателитни данни, събрани между 2003 и 2018 г., за да открият малки движения в кората, сравнявайки тези промени със загубата на лед в Антарктида, Гренландия и ледниците с голяма географска ширина.

Те откриват, че в много случаи хоризонталното движение на кората изпреварва вертикалното движение (издигането). Движението се оказва много зависимо от това колко лед се губи всяка година, но както в годините с големи, така и с ниски загуби, по-голямата част от Северна Америка средо се движи по-скоро хоризонтално, отколкото вертикално. Хоризонталното пълзене, предимно на север, достигна своя връх през 2012 г. до 0,45 милиметра. В годините с ниски загуби това движение е средно около 0,1 мм за целия континент.

В началото на 2000-те години ледът бързо се оттегли от Антарктическия полуостров и от Западна Антарктида, но Източна Антарктида увеличава леда си. Това увеличение и загуба в крайна сметка се осредняват по отношение на земната кора, така че по-голямата част от деформацията е ограничена до относително малка площ в южната част на Тихия океан. Северното полукълбо е в друга ситуация. Загубата на лед от северните географски ширини е свързана със средно 0,4 мм хоризонтално - предимно на север - движение всяка година в Северното полукълбо. Това включва до 0,3 мм движение в Канада и САЩ и до 0,2 мм в Европа и Скандинавия.

Тези цифри може да изглеждат незначителни, но те се събират с времето. И това изкривяване може да повлияе на бъдещите загуби на лед.

"В някои части на Антарктида, например, възстановяването на кората променя наклона на скалата под ледената покривка и това може да повлияе на динамиката на леда", коментира Кулсън пред Harvard Gazette. По-стръмният наклон означава по-бърз поток от лед към морето.

Справка: Earth's ice imbalance
Thomas Slater, Isobel R. Lawrence, Inès N. Otosaka, Andrew Shepherd, Noel Gourmelen, Livia Jakob, Paul Tepes, Lin Gilbert
Published - 14 Aug 2020
The Cryosphere, DOI: 10.5194/tc-2020-232

Източник: Vanishing ice is warping Earth's crust
Stephanie Pappas, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !