Трябва ли да се тревожим за смяната на магнитните полюси на Земята? (видео)

Масови измирания са много малко вероятни, но обръщането може да доведе до неприятности за електронната инфраструктура

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 февруари 2018 в 00:16 15335 2

Размяната на магнитните полюси може не само да предизвика масови спирания на тока, но и "дори да направи невъзможно пускането на вода в тоалетната", както съобщава австралийският новинарски сайт news.com.au

Ръководителят на Лабораторията за атмосферна и космическа физика към Университета на Колорадо, Даниел Бейкър (Daniel Baker), предполага, че размяната би направила части на планетата необитаеми, цитиран от Live Science.

Океани от разтопено желязо са въртят дълбоко във вътрешността на планетата около външното ядро. Това въртене създава гигантски пръчковиден магнит, пронизващ Земята - макар и не реален солиден магнит, разбира се. Този гигантски магнит е разположен под ъгъл от около 11 градуса от оста, около която се върти Земята. Тези полюси не са на същото място, където са географските Северен и Южен полюс.

Анимацията показва движението на северния магнитен полюс през последните 50 години. Източник: National Centers for Environmental Information

Да не забравяме, че това е въртящо се течно желязо и при това постоянно движение ориентацията на железните атоми в някои области могат да се обърнат в обратна посока спрямо тези около тях. Когато се преобърнат достатъчно обратно подравнени железни атоми, че гигантският пръчковиден магнит се обръща и магнитният север става магнитен юг.

Но този пръчковиден магнит не може да се преобърне огледално за миг, а по-скоро постепенно - процесът може да продължи между 1000 и 10000 години. "Това не е внезапна размяна, а бавен процес, по време на който силата на полето намалява, много вероятно е да стане по-сложно и може да се появят повече от два полюса известно време, а след това  натрупва сила и се подравнява в обратна посока", заяви за Live Science Моника Корте (Monika Korte), научен директор на Геомагнитната обсерватория Niemegk, Потсдам, Германия.

Магнитното поле между обръщането на магнитните полюси (влява) и по време на смяната (вдясно). NASA

Северният и Южният магнитни полюси са разменяли местата стотици пъти в историята на Земята, приблизително на всеки няколкостотин хиляди години. Последно това се е случило преди около 780 000 години. 

Геомагнитната полярност през последните 5 милиона години. Тъмните области означават периоди, когато полярността е като днешната полярност, светлите области означават периоди, когато тази полярност е обратна. Източник: Уикипедия

Всъщност в момента има признаци на обръщане. Магнитното поле отслабва с по-бързи темпове, около 10 пъти по-бързо, отколкото в миналото, според данни на магнитометри на борда на сателитите Swarm (три спътника, които се движат в тандем). Въз основа на това може (а може би не) да се предвиди движението на магнитните полюси, твърдят учени.

Измерванята на спътника Swarm през последните 6 месеца показват, че магнитното поле на Земята се променя. В червено са областите, където то се засилва, а в синьо - областите, в които отслабва. ESA/DTU

"Сега геофизиците знаят, че силата на магнитното поле на Земята намалява през последните 160 години с обезпокоителни темпове", пишат в статия за The Conversation Джон Тарбуно и Винсент Хеър (John Tarduno and Vincent Hare) от Университета в Рочестър. 

"Този срив е позициониран в огромна област на Южното полукълбо, простираща се от Зимбабве до Чили, известна като Южноатлантическа аномалия, където силата на магнитното поле е толкова слаба, че представлява риск за сателити, които са на орбита над региона. Областта вече не ги предпазва от радиация, която пречи на електрониката в сателитите".

Ако полюсите се разменят, всички ще забележим, но учените не се притесняват от един глобален Апокалипсис.

Магнитосферата на Земята предпазва планетата ни от слънчевата радиация. Източник: Universal Sci

Точно преди обръщането отслабването на нашето магнитно поле ще достигне своя минимум. Тогава ще изчезне щитът, който ни предпазва от непрекъснато бомбандиращите атмосферата ни заредени частици, което може да доведе до неприятности. Тези заредени слънчеви частици биха могли да направят "дупки" в земната атмосфера, подобни на озоновата дупка над Антарктида. Дали тези дупки ще се образуват, е спорно, заявяват учени.

Повишената радиация обаче може да обърка навигацията на сателити и самолети, както и електрическите мрежи. 

А как тази размяна на магнитните полюси може да предизвика глобална катастрофа е все пак повече фантазия, отколкото научна прогноза.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6005

2

mzp

03.02 2018 в 19:12

пише се бомбаРдирам.

6145

1

kokoten

03.02 2018 в 01:13

....не бойте се деца...мама Земя бди над нас....