В Антарктида замина екип геодезисти, за да изработят топографска карта за района на българската база (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 декември 2015 в 08:22 4262 0

Кредит www.geomedia.bg

Южния залив пред Българската полярна база.

В сряда, 9 декември замина екип геодезисти, които ще изработят цифрова едромащабна топографска карта, геодезическо заснемане и ще изготвят база данни за района на Българската антарктическа база (БАБ).

Към остров Ливингстън потегли втората група на 24-та Българска антарктическа експедиция, съобщи geomedia.bg, официален сайт на Камарата на инженерите по геодезия.

В групата освен геодезистите Борислав Александров, Юри Цановски, Петър Данчев и Георги Михайлов, са включени учен от Монголия и писателката Людмила Филипова, съобщиха от Българския антарктически институт.

Очаква се групата да пристигне в Българската полярна база на 18 декември. На 27 декември заминава основната група от учени, водена от проф. Христо Пимпирев.

Четиримата геодезисти ще създадат работна геодезическа основа. Ще се заснемат на скалните ракрития и параметрите на ледника от дрон с цел да се създаде представа за темповете на топенето му и съответно да се направят изводи за тенденциите в климата, коментира в интервю геодезистът доцент д-р Борислав Александров.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !