„Залезът“ и „изгревът“ на Земята. Рекорди и фалшиви залези на нашата планета (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 28 ноември 2022 в 13:11 9200 0

Новата снимка, озаглавена "Залезът на Земята", е направена от космическия кораб "Орион" на НАСА, който прелетя близо до Луната на 21 ноември. Кредит: NASA/Artemis I

На последната зашеметяваща космическа снимка цели осем милиарда човека са на път да изчезнат. Както се вижда от външната камера на борда на отдалечаващия се космически кораб "Орион" на 21 ноември, шестия ден по време на мисията "Артемис 1", родният свят на астронавтите изчезва зад блестящия ръб на Луната, съобщава НАСА.

Космическият кораб "Орион" бе на път да извърши задвижвано прелитане около Луната, което ще да го доближи на 130 км от повърхността.

Скоростта, получена по време на прелитането, ще бъде използвана за постигане на далечна ретроградна орбита около Луната. Тази орбита се счита за далечна, тъй като е на 92 000 км от Луната, но е ретроградна, тъй като космическият кораб ще обикаля в обратна посока на тази, по която се върти Луната около Земята. В петък, 25 ноември, "Орион" току-що започна своята далечна ретроградна орбита.

Обикаляйки около Луната, "Орион" може да достигне максималното си разстояние от Земята (малко над 400 000 км) в понеделник, 28 ноември, като по този начин ще счупи рекорда, поставен от "Аполо 13", за най-отдалечен космически кораб, построен за изследване на космоса от човека.

Заснемане на "залеза" и "изгрева" на Земята

Новата вълнуваща снимка, направена от космическия кораб "Орион", който наскоро бе изведен в орбита в подкрепа на мисията на НАСА Артемис I, показва малка, далечна Земя, която започва да се спуска зад Луната. Снимката, наречена "Залез на Земята", е обратна на прочутия кадър "Изгрев на Земята", направен от експедицията на НАСА "Аполо 8" преди повече от 50 години.

След повече от месец неуспешни изстрелвания "гигантската лунна ракета" " Артемис I" в крайна сметка е изведена в орбита в предобедните часове на 16 ноември.

От друга страна, преди десетилетия, в навечерието на Коледа, на 24 декември 1968 г., "Аполо 8", първата космическа мисия до Луната, достигна лунната орбита. Астронавтите - командирът Франк Борман, пилотът на командния модул Джим Ловел, както и пилотът на лунния модул Уилям Андерс, провеждат вечерта живо предаване от лунната орбита, показвайки снимки на Земята и Луната, видени от техните космически кораби. По думите на Ловел огромната самота предизвиква страхопочитание и те кара да оцениш това, което имаш на Земята, разказва НАСА.

Източник: NASA Apollo 8

Привидните залези/изгреви на Земята

Според астронома от Университета Корнел Карен Мастърс (Karen Masters), ако стоите на Луната, никога няма да видите Земята да изгрява или залязва. Причината за това е, че едната страна на Луната винаги е обърната към Земята, а другата винаги е обърната насвън. Така че почти навсякъде на Луната или се вижда, или не се вижда Земята.

Тя каза, че е "почти" навсякъде, защото Луната се "поклаща" малко наляво-надясно. Така с течение на времето се наблюдава малко повече от половината от земната повърхност, а на местата близо до ръба може да се наблюдава как Земята се издига и спуска леко нагоре-надолу.

Без да разсъждава много повече, Мастърс смята, че не би могла да отговори дали Земята изцяло ще се издига и спуска или може да се вижда/не се вижда част от нея по всяко време.

Всъщност, когато хората четат за изгрева на Земята над Луната, изображението е получено от космически апарат, обикалящ около Луната. Тъй като той е в орбита около Луната, може да наблюдава изгрева на Земята по време на пътуването си. Различните добре известни изображения на това явление са от Аполо 8 и това от Lunar Orbiter 1. (1966 г.).

Кредит: The Lunar Orbiter Project, NASA

Източник: Artemis I Mission Seized Amusing 'Earthset' and 'Earthrise' Footage; Earth's Apparent Setting Differences Explained

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !