Защо извънземните никога не са посещавали Земята? Отговорът е обезпокоителен

Решение на парадокса на Ферми: свръхлинейно мащабиране, водещо до сингулярност

Ваня Милева Последна промяна на 13 май 2022 в 09:43 30048 1

Извънземни
Кредит: Pixabay

Защо човечеството никога не е било посещавано от извънземни (за които знаем)? Въпросът обърква учените от десетилетия, но двама изследователи представят възможно - и обезпокоително - обяснение: напредналите цивилизации могат да бъдат обречени или на застой, или на смърт, преди да получат шанса да се срещнат с нас.

Новата хипотеза предполага, че с нарастването на мащаба и технологичното развитие на космическите цивилизации, те в крайна сметка достигат кризисна точка, при която иновациите вече не са в крак с търсенето на енергия. Това, което следва, е колапс.

Единственият алтернативен път е да се отхвърли модела на "непрестанния растеж" в полза на поддържането на равновесие, но с цената на способността на цивилизацията да се разширява към звездите, казват изследователите.

Аргументът, публикуван в списание Royal Society Open Science, се опитва да намери решение на парадокса на Ферми. Името му идва от небрежни размишления по време на обяд на носителя на Нобелова награда физикът Енрико Ферми, парадоксът се фокусира към противоречието между огромния обхват и възрастта на Вселената – две неща, които предполагат, че Вселената би трябвало да гъмжи от напреднал извънземен живот – и липса на доказателства, че извънземни съществуват навсякъде. "И така, къде са всички?" - смята се, че това е попитал Ферми.

Изследователите от новото проучване, единият от Института за наука "Карнеги", другият от Калифорнийския технологичен институт, са разработили възможно решение на парадокса на Ферми.

В статията си, публикувана в Journal of the Royal Society Interface, Майкъл Уонг (Michael Wong) и Стюарт Бартлет (Stuart Bartlett) предполагат, че причината, поради която не са ни посещавали извънземни от други планети, се дължи на свръхлинейното мащабиране, което, според тях, води до сингулярност.

„Цивилизациите или се провалят заради прегаряне (бърнаут), или се пренасочват към приоритизиране на хомеостазата, състояние, при което космическата експанзия вече не е цел, което ги прави трудни за откриване от разстояние“, пишат в проучването астробиолозите. „Или двата резултата – хомеостатично осъзнаване или колапс на цивилизацията – биха били в съответствие с наблюдаваното отсъствие на цивилизации в цяла галактика.

Двамата стигат до хипотезата си чрез изследване на „свръхлинейния“ растеж на градовете. Тези проучвания предполагат, че градовете се разширяват по размер и потребление на енергия с експоненциална скорост, тъй като населението им нараства, което неизбежно води до кризисни точки - или сингулярности - които причиняват бързи сривове в растежа, последвани от още по-бърз, потенциално унищожаващ цивилизацията, колапс.

„Предполагаме, че след като една планетарна цивилизация премине в състояние, което може да бъде описано като един виртуално свързан глобален град, тя ще се сблъска с „асимптотичен бърнаут“, крайна криза, при която времевата скала на сингулярността става по-малка от времевата скала на иновациите", пишат авторите.

Тези цивилизации, близки до колапс, биха били най-лесните за откриване от човечеството, предполагат изследователите, тъй като те биха разсейвали огромни количества енергия по „крайно неустойчив“ начин. „Това представя възможността голяма част от първоначалните откривания на извънземен живот на човечеството да са от интелигентен, макар и все още не мъдър, вид“, пишат изследователите.

За да предотвратят гибелта си, цивилизациите биха могли да претърпят „хомеостатично осъзнаване“, пренасочвайки производството си от неограничен растеж сред звездите към такъв, който дава приоритет на общественото благополучие, устойчивото и справедливо развитие и хармонията с околната среда, предполагат изследователите. Въпреки че подобни цивилизации може да не изоставят напълно изследването на космоса, тяхната експанзия в космоса няма да бъде в достатъчно големи мащаби, за да осъществят вероятен контакт със Земята.

Може би хипотетични цивилизации от тип III се намират в недостъпна област на биотехнологично пространство на състояния на численността на населението, където траекториите на цивилизациите са ограничени от „хоризонт на бърнаут“, а дълголетните цивилизации съзнателно са преориентирали траекториите си далеч от нарастването на населението и мащабите на изследванията на други измерения на пространствата на биотехнологичните състояния. Имайте предвид, че не изключваме възможността за някакъв вид канал, който може да позволи преход към област от тип III. Кредит: Journal of The Royal Society Interface (2022). DOI: 10.1098/rsif.2022.0029

Изследователите посочват няколко от „мини-осъзнаванията“ на човечеството, които се занимават с глобални кризи на Земята, като намаляването на глобалните запаси от ядрено оръжие от 70 000 бойни глави до под 14 000, спирането на някога растящата дупка в озоновия слой на Земята чрез забрана на емисиите на хлорфлуоровъглерод и международния мораториум на китолов от 1982 г.

Учените обаче подчертават, че тяхното предположение е просто хипотеза на базата на наблюдението на закони, които изглежда управляват живота на Земята, и е предназначена да „провокира дискусия, интроспекция и бъдеща работа“.

Тяхното предположение се присъединява към други научни и популярни предположения за това защо никога не сме осъществили директен контакт с извънземни посетители. Те включват многобройните практически предизвикателства на междузвездното пътуване, че извънземните всъщност могат да ни посещават тайно или че извънземните са пристигнали на Земята твърде рано (или хората твърде рано) в живота на Вселената за директен контакт.

Друга хипотеза, публикувана наскоро в The Astrophysics Journal, предполага, че мащабите на Вселената означават, че може да са необходими около 400 000 години, докато сигнал, изпратен от един напреднал вид, да бъде получен от друг - времева скала, която е много по-голяма от краткия период, през който хората сканират небето.

Справка: Michael L. Wong et al, Asymptotic burnout and homeostatic awakening: a possible solution to the Fermi paradox? Journal of The Royal Society Interface (2022). DOI: 10.1098/rsif.2022.0029

Източник: 

Why have aliens never visited Earth? Scientists have a disturbing answer
Ben Turner, Live Science

Planetary scientists suggest a solution to the Fermi paradox: Superlinear scaling leading to a singularity
Bob Yirka, Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

1

Pietro

13.05 2022 в 19:26

Ако виждат какво се твори на Земята, извънземните никога няма да стпят на тази планета. Тя ще си остава в карантинната зона на Галактиката.