3 март: Световен ден на дивата природа (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 03 март 2022 в 00:00 9710 0

Кредит: WorldWildlifeDay2022

3 март е обявен за Световен ден на дивата природа (World Wildlife Day). Отбелязва се от 2014 г. по силата на Резолюция A/RES/68/205, приета от Общото събрание на ООН, за да се насочи вниманието на обществеността към многообразието и красотата на дивата фауна и флора и за да се повиши степента на информираност за дейностите за защита на дивата природа.

На 20 декември 2013 г. Шестдесет и осмата сесия на Общото събрание на ООН обяви 3 март за Световен ден на дивата природа, за да повиши информираността за дивата флора и фауна по света. Датата е избрана в деня, когато е приета Конвенцията за международна търговия със застрашени видове (CITES) през 1979 г., която играе важна роля в гарантирането, че международната търговия не застрашава оцеляването на видовете.

Световният ден на дивата природа сега се превърна в най-важното световно годишно събитие, посветено на дивата природа.

Световният ден на дивата природа ще бъде отбелязан през 2022 г. с основна тема „Възстановяване на ключови видове за реставрация на екосистемите“. Тържествата ще имат за цел да привлекат вниманието към природозащитния статус на някои от най-критично застрашените видове дива фауна и флора и да стимулират дискусии към търсене и прилагане на решения за тяхното опазване. 

Официален плакат на Световния ден на дивата природа 2022 г. Кредит: WorldWildlifeDay2022

Според данни от Червения списък на застрашените видове на Международния съюз за опазване на природата (IUCN), над 8400 вида дива фауна и флора са критично застрашени, докато още близо 30 000 се считат за застрашени или уязвими. Въз основа на тези оценки се предполага, че над милион видове са застрашени от изчезване.

Продължаващата загуба на видове, местообитания и екосистеми заплашва и целия живот на Земята, включително и нас. Хората навсякъде разчитат на ресурси, базирани на дивата природа и биоразнообразието, за да задоволят всички наши нужди, от храна до гориво, лекарства, жилища и дрехи. Милиони хора разчитат на природата като източник на препитание и икономически възможности.

Следователно през 2022 г. Световният ден на дивата природа ще насочи дебата към наложителната необходимост да се обърне съдбата на най-критично застрашените видове, да се подкрепи възстановяването на техните местообитания и екосистеми и да се насърчи тяхното устойчиво използване от човечеството.

Официално информационно видео за честването на Световния ден на дивата природа през 2022 г.

Виртуално глобално събитие за Световния ден на дивата природа 2022 г.: Честването на 2022 г. ще се проведе онлайн и ще има за цел да събере представители на държавите-членки на ООН, организациите на системата на ООН и многостранните споразумения за околната среда, гражданското общество и частния сектор за серия от дискусии по време на тема „Възстановяване на ключови видове за вреставрация на екосистемите“.

Предварителният дневен ред можете да намерите на този линк.

Събитието ще се предава на живо в YouTube на 3 март 2022 г. на официалния YouTube канал на Световния ден на дивата природа.

Световният ден на дивата природа не е свързан с едно събитие. В миналото Денят е бил отбелязван от хора, групи и власти по целия свят и по различни начини.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !