30 кита са загинали на бреговете на Аляска. Няма обяснение защо

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 август 2015 в 08:43 5360 0

Кредит Bree Witteveen/University of Alaska Fairbanks

Финвал, намерен в Аляска през юни.

Загиналите китове около Аляска, които станаха 30 през последните 3 месеца, са обявени като "необичайни смъртни случаи" от Националният океанска и атмосферна администрация (NOAA).

Не е нужно да сте експерт по китовете, за да разберете от долната графика, че нещата изглеждат доста мрачни.

До 14 август 11 финвала и 14 гърбатите китове, един сив кит и четири неидентифицирани видове са намерени мъртви в западния Залив в Аляска, обхващащ областите около Кодиак, островите Afognak, Chirikof, Semidi и южната брегова линия на Аляска.

Неочакваното увеличение на смъртните случаи е 30 броя от месец май до август, повече от три пъти над средното ниво за областта, според ​​официалното разследване.

Според сайта на NOAA има докладвани смъртни случаи и в съседна Британска Колумбия. Необичаен брой птици също умират това лято покрай Аляска, но не е ясно дали някой от тези смъртни случаи са свързани.

Мечки се хранят с един кит в Аляска. (NOAA)


"NOAA са много обезпокоени от големия брой на китовете засeднали в западния Залив на Аляска през последните месеци," - казва в изявление Тери Роулс (Teri Rowles), координатор по морски бозайници към NOAA. "В същото време ние все още не знаем причината за тези излизания на брега, въпреки че нашите изследвания ни дават важна информация за състоянието на китовете и на екосистемите, където живеят."

Може да минат месеци или години, докато учените, работещи с NOAA намерят някакво обяснение за тези смъртни случаи. Досега те успяха да вземат проба само от един от 30-те трупа, но на базата на нея не можаха да дадат окончателно становище за причината за смъртта. Останалите китове са били твърде силно разложени и неподходящи за изследване.

Мнозина обвиняват инцидента във Фукушима 2011 като евентуална причина за смъртните случаи на животни. В сайта на NOAA е добавена бележка, потвърждаваща, че тъканта във взетата проба не показва признаци на такова замърсяване.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !