50% от мъжете не познават анатомията на жените, според проучване

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 септември 2017 в 10:42 13153 3

Социологическо проучване на The Eve Appeal (благотворителна организация за изследвания на рака) разкри, че половината от мъжете не могат да посочат влагалището на схема на женско тяло.

(по-долу може да проверите знанията си и вие)

Анкетата, обхващаща 1000 мъже и жени, е проведена в навечерието на месец септември, обявен за месец за борба с гинекологичния рак. Тя установи, че около един на всеки шестима мъже не знаят нищо за гинекологичните здравни проблеми и не смятат, че трябва да знаят, тъй като това е женски проблем.

Най-тревожно в анкетата е отношението на мъжете към разговора за гинекологичните проблеми, подчертава Дами Олонизейкън (Dami Olonisakin) от IFLScience.  21% от 18-44-годишните обясняват, че темата е "твърде неудобна", а половината от анкетираните са заявили, че не им е удобно да говорят за гинекологични проблеми с партньорката си.

Почти една от всеки пет жени заявява също така, че няма да отиде на лекар, ако има необичайно вагинално кървене - един от основните симптоми на рака на матката и на други части от женската полова система. Половината от жените не биха се потърсили помощ при постоянно подут корем и 15% няма да отидат на лекар, ако открият образувание на вагината си, според анкетата.

Това вероятно се дължи на липсата на информираност и неудобството да се говори за женското тяло, както и на слабости в сексуалното образование в училищата.

В тази връзка The Eve Appeal съобщи миналата година, че 44% от жените не могат да се идентифицират влагалището по схема на женската полова система и 60% не знаят къде е вулвата.

А) яйчници; B) шийка на матката (цервикс); C) вулва; D) фалопиеви тръби; E) вагина; F) матка. Източник: The Eve Appeal

Известни са 5 вида гинекологичен рак - на яйчниците, шийката на матката, вулвата, вагинален и на матката. В световен мащаб, след рака на гърдата, ракът на шийката на матката е най-често срещаното гинекологично раково заболяване. То се появява твърде неочаквано и коварно, защото жените рядко обръщат внимание на симптомите в ранния стадий на заболяването.

Тук мъжете имат своята роля за подобряване на превенцията, подчертава The Eve Appeal. Признаци, за които трябва да се следи, са промени на кожата, необичайно кървене, болка по време на секс или неприятни миризми.

"За твърде много мъже женските тела са все още тема табу и обвити в мистерия", заяви шефът на The Eve Appeal Атина Ламнисос (Athena Lamnisos). "Ние знаем от многото обаждания, които получаваме в The Eve Appeal от мъже, че те могат да играят жизненоважна роля при откриване на симптомите и да накарат партньорките си да посетят личния си лекар. Ранната диагноза наистина е от ключово значение и може да спаси човешки живот."

"Това не е, за да имате по-добър секс. Става въпрос за това, мъжете да помогнат на жените да се погрижат за здравето си", добавя Ламнисос. "Гинекологичната информираност и премахването на табутата са наша обща отговорност, и на мъжете, и на жените".

Източник: The Eve Appeal

Според данни на Световната здравна организация годишно в света се диагностицират около 500 000 нови случаи на заболяването, а около 300 000 жени умират ежегодно. Предполага се, че в момента в световен мащаб има около 1.4 милиона жени болни от рак на шийката на матката.

В България всяка година заболяват над 1000 жени и умират около 400, като най-голяма е групата на 23-годишните. Данните от Българския национален раков регистър сочат постоянно увеличаване на заболелите с всяка изминала година.

Заболяемостта от рак на маточната шийка в България е по-висока от средната за Европа. Смъртността от рак на маточната шийка в България е по-висока от средната за Европа – 8.8 спрямо 4.9 на 100 000 жени. Петгодишната релативна преживяемост от рак на маточната шийка в България е 54.8% – по-ниска от средната за Европа – 65.4%.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

03.09 2017 в 11:53

Може. Само че резултатът, понякога надминава очакванията.
10% от жените, смятат че еякулацията е мъжкият аналог на менструацията - просто периодично идва. Поради което, не я свързват със забременяването, например.
Примерно 30% смятат разните бели течения за нормални, а оцветените, в това число кръвенистите - за резултат единствено от интензивен секс.
Около, или повече от половината (по социални групи), не познават оргазма. Механизмите му, са тайна за още повече, примерно 80%.
Това - без фееричните глупости, които може да научиш от отделни екземпляри, каквито не можеш да чуеш даже в разговор на пияни трудоваци.
Чакалните на АГ кабинетите, не са конкуренция на бг-мама, само защото са явления от една и съща психиатрична група.

15914

2

поп Дръвчо

03.09 2017 в 03:11

Хубавото и на женската, и на мъжката анатомия е че могат да се ползват по предназначение и без да ги познаваш. Иначе да сме се затрили.

Иначе те сигурно повече от 50% не познават и собствената си анатомия. Както и нищо друго което се описва с повече от 5 прости изречения.

23293

1

Стефан

02.09 2017 в 22:09

Още повече жени не познават анатомията си. За физиологията и дума не става.
Но се появява нова категория "активни пациентки", които вече правят скандали на персонала, ако той не се съгласява с налудните им възгледи и твърдения.