6-те вида отвращение, които ни предпазват от инфекции

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 юни 2018 в 10:17 6259 0

Отвращението отдавна е признато като емоция, която се е развила, за да помогне на нашите предци да избегнат инфекциите, но сега изследователите са успели да покажат, че системата на човешкото отвращение вероятно е структурирана около хора, практики и предмети, които представляват риск от заболяване, съобщава ScienceDaily

Хипотезата, която доминира днес, свързва чувството за отвращение с желанието на организма да се предпази от инфекции. Всъщност у нас предизвикват отвращение неща, които по един или друг начин свързваме с опасни болести и начините за тяхното предаване - това показа новата статия, публикувана в списание Royal Society’s Philosophical Transactions B, на психолога Вал Къртис (Val Curtis) и колегите му от Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина (LSHTM).

Проучването, ръководено от LSHTM, изследва повече от 2 500 души онлайн като разглеждат 30 инфекциозни заболявания от различно естество с произволно избран ключов път на пренасяне. 

Всяко от заболяванията има характерни прояви, за които авторите предлагат 75 потенциално "отвратителни" сценарии, които могат да срещнат, като се започне от хора с явни признаци на инфекция, предмети, покрити с насекоми, аудиозаписи на кихане и дефекация на открито. Сред тях са ситуации като: "В ъгъла на кухнята намирате мъртва мишка", "Смачквате плужек с бос крак", "Ръкувате се с клошар", "В претъпкан асансьора чувствате как съседът ви диша директно върху кожата ви" и т. п.

Участниците са помолени да оценят силата на отвращението си за всеки сценарий по скала, варираща от "никакво отвращение" до "крайно отвращение".

Това позволява на екипа да идентифицира шест ключови асоциации, които причиняват отвращение у хората:

  1. Мръсно тяло и лоша хигиена;
  2. Животни, които могат да бъдат преносители на инфекции;
  3. Някои видове сексуално поведение (например промискуитет);
  4. Необичаен, атипичен вид на човек;
  5. Рани и други видими признаци на заболяване;
  6. Развалена храна.

Всичко това потвърждава хипотезата за функцията на отвращението като отговарящо директно на категориите заплаха от заболявания като отчита основните пътища на предаването им.

Интересното е, че резултатите от проучването показват, че са налице различия между половете в реакциите на представените отвратителни сценарии като жените оценяват всяка категория по-отвратителна от мъжете. Това се съгласува с факта, че мъжете са склонни на по-рисково поведение, отколкото жените. Жените в изследването смятат за най-отвратително рисковото сексуално поведение и животните, които носят болести.

Учените откриват, че видовете отвращение са тясно свързани с усещането за действията, които хората трябва да предприемат, за да избегнат болестите - например да не докосват язви по кожата или да избягват близостта на хора, които миришаъ лошо. Това съответства на еволюционния възглед за емоциите - емоциите ни карат да правим неща, които ни помагат да оцелеем и да се възпроизведем.

"Въпреки че разбрахме как всъщност се пренасят болестите едва през 19 век, от резултатите става ясно, че хората са имали интуитивно усещане за това, какво трябва да избягват в своята среда", заяви Майкъл дьо Бара  (Micheal de Barra), ръководещ изследването на LSHTM.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !