7 ресурса на ръба на изчезване - банани, пясък, пчели ...

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 април 2015 в 18:06 12716 3

Независимо дали ни харесва или не, ресурсите на нашата планета се изчерпват. Човечеството мисли най-вече за горивата и минералните находища, но има не по-малко важни ресурси, които рядко се сещаме, че са на ръба на изчезване, но без които животът ни ще бъде много по-труден.

7. Банани

В света има няколко стотин разновидности на банани, но повече от половината от световния износ е само от един - Cavendish. Именно този вид банани сега е застрашени от изчезване, поради инфекциозно заболяване, засягащо плантации в Азия, Африка, и дори и в Латинска Америка. Виновни за него са гъбичките tropical race 4 (TR4), който имат, освен това една неприятна особеност - те могат да оцелеят в почвата в продължение на десетилетия, което прави невъзможно отглеждането на банани на едно и също място. Ако генетици и селекционери не успеят да защитят този сорт банани от инфекцията, ще трябва да преминем на не толкова вкусни или по-скъпи сортове.

6. Нова музика

Сайтът Gracenote съдържа информация за 130 млн. песни от цял ​​свят. За да изслушате всички, ще ви трябват около 1200 години. В същото време вече съществува усещането, че новата европейска музика приключи още през 90-те години, а всичко, което чуваме в момента е или ремикси или кавъри на стари парчета.

5. Вино

До 2050 г. най-старите лозя на Бордо, долината на Рона, Тоскана, Чили, Аржентина, Югоизточна Европа могат да станат напълно неподходящи за отглеждане на грозде за вино заради глобалното затопляне. Поради повишаването на температурата, гроздето узрява по-бързо и не разполага с време, за да придобие необходимите за виното вкусови качаства. Освен това, сушата също пречи на гроздето да узрява правилно. Експерти прогнозират бъдещо намаляване на производството на вино до 70-75%, което ще доведе до сериозно увеличение на цената на виното.

4. Хелий

Въпреки факта, че хелият е второто най-често срещано вещество във Вселената, на Земята този газ е сравнително малко. Той се произвежда основно от природен газ, където съдържанието му е малко, само 7%. Благодарение на своите уникални свойства (ниска точка на кипене, висока топлопроводимост и електропроводимост) хелият е незаменим.

Експертите прогнозират, че през 2030 г. дефицитът ще бъде около 75 милиона кубически метра .

3. Пчелите

Най-разпространеният и полезен вид пчели са европейските пчели. Този вид е опитомен още в древен Египет. Но от зимата на 2006 г. популацията на пчелите в Европа и Америка бързо намалява. Явлението се нарича синдром на разрушаване на пчелните колонии и унищожава милиони пчели. Ако спадът на популацията на пчелите продължава със същите темпове, до 2035 г. тези насекоми ще изчезнат от лицето на Земята. Изчезването на пчелите застрашава цялата земна екосистема.

2. Черен хайвер

Есетровите риби съществуват на нашата планета повече от 200 милиона години, но през последните години заради бракониерите те са ръба на изчезването. В света вносител на хайвер е САЩ с над 80% от общия оборот. За да се запази и възстанови популацията на есетровите риби, руските власти са забранили износа на черен хайвер, а САЩ и ЕС са наложи забрана на вноса. Това е довело до бързо покачване на цените на черния пазар - до $ 10,000 за килограм. Така или иначе, 85% (17 от 27 вида) от есетровите видове са на ръба на изчезване и необмислените мерки само намаляват шансовете им за оцеляване.

1. Пясък

Представете си, че пясъчните плажове може почти напълно да изчезнат. Причините за това могат да бъдат няколко: покачване на морското равнище, увеличаване на активността на бурите, масова ерозия, причинена от високата плътност на застрояване на крайбрежието

Пясъкът от пустините не става за плажове, защото пустинният пясък има много по-дребна фракция и няма да се задържи дълго на брега. Би трябвало човечеството да се замисли как да опази и този природен ресурс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.04 2015 в 10:59

За проблема с бананите съм чувал от мой познат биолог преди около година и действително от известно време насам цената им расте.
Действително от останалите може би само проблемът с пчелите е наистина сериозен. Тук проблем са GSM мрежите, чийто честотен обхват прецаква по някакъв начин пчелите. Това наистина е доста сериозен проблем, който трябва да се реши по някакъв начин.

19.04 2015 в 08:39

Само за пчелите се опасявам. Всичко друго ми се струва измислица. Каквото и да е, с такъв начин на живот, сигурно и мравките ще изчезнат..

18.04 2015 в 20:50

В заглавието ви ресурсите са 8, а в статията са 7...