Без плащания в брой ще бъде унищожена нашата свобода и частен живот

Големите данни ни движат към свят, в който покупателната способност на отделния човек се определя от демографията и онлайн поведението му

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 октомври 2017 в 10:59 24398 1

Кредит TruthUnveiled777

Кадър от Cashless Society In 2016! Another Step Closer To The Worldwide Shutdown!

Истинската заплаха от технологиите вече е на прага.

Не, тя не е онази, която ни показва Ридли Скот в антиутопията си "Блейд Рънър". 

Големите данни (Big data), идващи от онлайн търговията, особено в Китай, бързо ни пренасят в свят, в който покупателната способност на човека и неговата ценност за потребителската система ще се определят от демографията му, онлайн поведението му и неговите предишни избори.

Питър Гай, журналист, специалист по финансови въпроси и бивш международен банкер, засяга една тема, която остана встрани от вниманието на обществеността у нас, когато бе разискван въпроса дали да се смъкне драстично таванът за кешови разплащания да падне от 10 хил. лв. в момента до 1000 лв. през 2019 година.

И макар целта на мярката официално да е оповестена като "ограничение на сивата икономика", тя ще засегне дълбоко начина на живот и свободата на всеки гражданин, за което алармира хонгконгският журналист на страницата на South China Morning Post.

Представете си, че всички данни за вас, а не за вашите пари, авторитетно определят какво можете и какво не можете да притежавате сега и в бъдеще.

Това е подобно на научно-фантастичния разказ на Филип Дик, в който фабриките интуитивно доставят стоки и услуги във вашия дом, без дори да е нужно да кликвате върху бутона в онлайн магазина.

Илюстрация: wariscrime.com

За да принудят жителите на Хонг Конг да се подчинят на настъплението на безкешовата икономика или цифровата валута обаче няма да е толкова лесно, колкото държавните регулатори и технолози вярват. Хонконгският народ винаги ревниво е пазел личния си живот и особено личните си търговски отношения. Много преди Китай да стане икономически център, когато Хонконг бе центърът на китайския капитализъм, те формираха явна култура на тайни парични сделки.

"Жителите на континента (mainlanders, както ​​жителите на Хонконг наричат китайците) вече приеха дигиталните, непарични сделки, но ми се струва непрекъснато, че те доверчиво и наивно замениха неприкосновеността на личния живот за удобството" - подчертава Гай.

Смартфоните позволяват безпрецедентно събиране на данни.

Но жителите на континента живеят под управлението на еднопартийна система в авторитарна държава. Частният им живот никога не е бил важен в ежедневието или културата им. Китайският народ никога не се е занимавал със самоуправление, защото партийните членове могат само да гласуват за партийни лидери.

"Не можете да си представите мащаба на мобилните плащания в Китай, докато не опитате сами. Пазарувах в гастроном в Гуанджоу, а касиерката вече държеше скенер, готова да прочете моя QR код. Когато й казах, че ще плащам в брой, тя бе удивена, че някой още използва банкноти и монети.

Някои магазини в Китай вече имат табели с надпис: не приемаме кеш" - споделя журналистът.

Но има друг, зловещ и дълбок мотив за това да принудят хората да се откажат от парите. Безкешовата икономика позволява на правителството да контролира напълно парите на хората в банката. Правителството може да въведе отрицателен лихвен процент, както в Япония, и по този начин да получава пари от сметките на гражданите без никакви проблеми.

Повечето хора не знаят, че обикновеният човек няма конституционно, правно или просто прецедентно право да открива банкова сметка или да използва банкови услуги.

"Моята пощенска кутия е пълна с оплакванията на бивши клиенти на HSBC*, чиито сметки са закрити, след като са водили дела в продължение на десетилетия. Единствените обяснения, които получават, са безстрастните юридически писма от банката" - разказва Питър Гай.

Международният банков холдинг HSBC се забърка през 2015 г. в поредица скандали с правене на бизнес с корумпирани политици, диктатори, лица, укриващи данъци, дилъри на кървави диаманти, оръжейни търговци и криминални клиенти. HSBC са споменати няколко пъти в аферата "Досиетата Панама".

Пътник плаща за таксито си, използвайки мобилния си телефон в Шенжен, Китай. Снимка: May Tse

В съвременното общество е почти невъзможно да се живее и функционира без банкова сметка или кредитна карта. Но в едно безкешово общество сте напълно изхвърлен на милостта на съдбата, като негражданин без личност.

Фалит на банка поради панически тегляния на големи суми пари, както се случи с китайската банка Линшан през август, никога няма да се случи в едно общество без безналични плащания, тъй като банките няма да имат никакви пари.

Неопитните жители на континента ще получат този урок по трудния начин, когато по време на първата за тях финансова криза няма да могат да изтеглят спестяванията си от системата.

Медийният теоретик Маршал Маклуан заяви:  "Колкото повече банките за данни събират данни за всеки един от нас, толкова по-малко съществуваме". Снимка: SCMP Pictures

Американците вярват, че единствената истинска защита на тяхната лична свобода в съвременното общество е притежанието на пари и оръжие. 

Както при повечето видове свободи, разбираме, че сме ги изгубили само когато са ни отнети.

Такъв футуристичен свят на теория трябва да освободи хората. Но той всъщност премахва неприкосновеността на личния живот, свободната воля и просто свободата. Канадският философ, филолог и литературен критик, изследовател на влиянието на средствата за комуникация върху човека и автор на концепцията за "глобалното село", Маршал Маклуън (Marshall McLuhan), заяви по повод глобалното село и големите данни: "Колкото повече банките за данни събират данни за всеки един от нас, толкова по-малко съществуваме".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

25.10 2017 в 22:54

С огромното разнообразие от п2п платежни системи и криптовалути, парите в брой нямат лесен начин да изчезнат. Просто ще работят по друг начин.

Та не бързайте да отписвате свободата която непроследимите пари носят.