Билкар в затвора заради смъртоносни съвети

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 март 2019 в 09:35 14622 0

Билкар, който казал на семейството на 13-годишно болно от диабет момче да му се втрива лавандулово масло в гръбнака, вместо  инсулин, е затворен в Калифорния, след като детето е починало от усложнения, свързани с диабет тип-1.

84-годишният Тимоти Мороу бе осъден преди седмица за практикуване на медицина без лиценз, както и за престъпно поведение, което може да доведе до сериозни телесни наранявания или смърт, решение, което той не оспори.

Прокуратурата съобщи на съда, че Мороу, който е основател на компанията Common Sense Herbs, е започнал да "лекува" Едгар Лопес, след като майка му разговаря с билкаря, съобщава KTLA . Мороу съветва семейството момчето да спре да използва лекарството си за диабет, като им казва, че това е "отрова". Той съветва вместо това да използват билки, включително лавандула, които той продава на своя уебсайт.

Лопес се разболя малко след като семейството му последва съвета на Мороу. Момчето започва да повръща и губи много тегло, има затруднено дишане и усещаше за студ при допир. В този момент билкарят заявява на семейството, че синът им преминава през "лечебна криза" и ги съветва да не търсят медицинска помощ,  съобщава Washington Post.

"Той ни каза, че ако вземат детето в болница, там ще го убият", заяви бащата му Делфино Лопес Солис пред съдебните заседатели по-миналата седмица по време на двуседмичния процес.

Но здравето на Едгар бързо се влошава, претърпява сърдечен арест и умирав резултат на усложнения от диабета в дома си.

"Съдебният лекар определи, че момчето е можело да остане живо, ако бе получило подходящо медицинско лечение", се казва в изявление на прокуратурата на САЩ.

Защитата заяви пред съда, че всички билки "предписани" от Мороу са имали предупреждение на етикета си "този продукт не е предназначен да диагностицира, лекува или предотвратява каквито и да са болести" , съобщава ABC News . Въпреки това майката казва пред съда, че билкарят е описал своя "pancreas reg" (протеин, регенериращ панкреаса) като "божествен инсулин" и че може да се използва вместо истинския инсулин.

Мороу е разпитан от полицията в Лос Анджелис след смъртта на Едгар. На въпрос от полицията: „Защо мислите, че е умрял?“

"Нямам представа, нямам представа. Но казаха, че е получил сърдечен удар. Когато го видях, нямаше сърдечен удар", отвръща Мороу.

На съда е казано, че майката, Мария Мадригал, е била заблудена от Мороу, който твърди на сайта си, че е излекувал собствения си рак. Преди смъртта на сина си, тя отказа да даде инсулин на Едгар, въпреки че той я е помолил, вярвайки на думите на Мороу, че е отрова.

„При последното ми обаждане [на Мороу], синът ми го питаше, може ли да се обадя 911, може ли да се обадя на 911? ”, споделя Мадригал пред журито. „Синът ми вече не можеше да диша”.

Мороу им казва не.

Това може да не е единственият случай, в който Мороу съветва хората да спрат да получават медицинско лечение. Съпруг на пациентка с рак заяви пред съда, че жена му, Карол Ан Вайсан, е използвала билково "лечение" вместо конвенционалната медицина по съвет на Мороу, съобщава WFTV .

Мороу е осъден на четири месеца затвор в Лос Анджелис и му е наредено да плати 5000 долара на семейството на жертвата за разходи по погребението.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !