Алтернативната медицина е алтернатива на медицината

Йордан Стефанов Последна промяна на 27 юни 2015 в 11:13 11813 5

Кредит oboi.ws

Медицината трябва да се основава и да разчита само на науката! На истинската наука. Но това не е просто мнение на хора, които се смятат за част от движението, защитаващо и разграничаващо науката от мистиката, суеверията и спиритуализма. Те не са срещу персоналните вярвания на хората, но се противопоставят, когато те агресивно навлизат в личния живот на обществото и се опитват да го променят.

В световен мащаб назрява цяло движение за алтернативна медицина, което се опитва да внедри религиозни вярвания и практики в модерната медицина. Това движение се опитва и да създаде двоен стандарт и дори да елиминира конвенционалните норми за медицинска грижа, за да може различни небивалици да процъфтяват, а различни шарлатани да практикуват необезпокоявани от регулаторни  органи, чиято функция е да предпазват обществото. Това са коварните аспекти на алтернативната медицина, които трябва да бъдат разобличени и противопоставяни.

Медицината трябва да се основава на науката

Като професия, медицината ползва някои „привилегии” в обществото ни. За да практикуват, квалифицираните специалисти сключват договори с държавни и застрахователни институции, но в замяна те са длъжни да подсигурят определено качество на работа и етични стандарти. Здравните работници и университетите получават от държавата и финансиране за образование (държавни поръчки), наука (научни фондове) и грижа за пациентите (здравна каса).

На теория в замяна на всичко това обществото има правото да настоява за регулации, които да подсигурят честност, прозрачност и качество на здравни услуги и продукти. Подобни гаранции са възможни само в научно основана практика.

Науката е прозрачна и винаги взима под внимание всички аргументи, за да определи кое е безопасно и ефикасно. Ако напуснете тази система на здравеопазване, няма възможен начин да се поддържа определен стандарт. Всичко, което се извършва, за да се подсигури стандарт на качество практически е НАУКА .

Хората подкрепящи движението на алтернативната медицина практически искат да върнат магията обратно в медицината, а магията не може да отговаря на определени стандарти. Магията може да бъде оптимизирана с маркетингова цел – можете да отправите грандиозни твърдения и то без да е нужно да ги аргументирате по какъвто и да е начин. Поради тази причина тази групировка атакува силно науката и медицината основана на научния метод.

Холистична медицина

Според последователите на алтернативната медицина, конвенционалната е пълен провал. Причината за това е, че самите пациенти смятат, че конвенционалните методи на лечение не са здравословни. Причината за това е, че лекарите третирали части от организма, а не цялото тяло. Тук идва мястото на популярната напоследък „холистична медицина“. Разбира се подобни твърдения са напълно погрешни. Медицината обръща внимание на пациента като едно цяло. Този метод е познат като биопсихосоциален подход и се изучава в медицинските университети доста преди холистичната медицина да придобие популярност. Преподавателите учат бъдещите медици, че те трябва да познават психологичния и социален профил на пациента. Лечението трябва да бъде индивидуално и персонализирано.

Твърдението, че много хора прибягват към алтернативна медицина, защото са разочаровани от конвенционалната също е погрешно. Има множество проучвания и анкети, които сочат, че хората търсят алтернативната поради философски причини или защото са чули, че алтернативната „работи“.

Всяко едно твърдение на практикуващите алтернативна медицина са просто маркетингов трик. Те просто се опитват да преборят конкуренцията с лъжи.

Стига се до абсурдни твърдения – конвенционалната медицина не третира ума, който е аспект от душата, а не може да лекуваш само материята без душата. Причината за това е, че модерната медицина отрича основен факт – описаната от Декарт живителна сила. Но учените търсят въпросната живителна сила цели два века и не могат да открият подобна сила, субстанция или вещество. Никой дори не знае какво търси. Витализмът е едно инфантилно разбиране на живота, което обяснява функционирането на непознатите тогава биологични процеси.

Но нима някой може да обвини научното общество, че се дистанцира от твърдения, за които липсват доказателства? Историята на прогреса на науката всъщност е история на отхвърляне на подобни абсурдни твърдения. Едно по едно…

Същото се отнася и за дуализма – идеята за разделянето на духа от тялото, от мозъка. Учените нямат нужда от подобни схващания, които нямат никаква обяснителна стойност, не решават никакви проблеми и не могат да създадат нито едно успешно предположение.

Медицината, основана на наука, не просто работи, а тя е нужна, ако искаме да имаме ефективна регулация и някакви стандарти за лечение. Внасянето на различни философски и религиозни течения в медицината ще срути основите на здравеопазването, което няма да може да защити обществото от лъжливи или подвеждащи твърдения, от опасни и неефективни практики.

Ситуацията е много по-притеснителна. Също както при креационизмa и други ненаучни движения, последователите на алтернативната медицина искат да върнат часовника назад към каменната, ненаучна ера. Те искат да рестартират война, която са изгубили преди векове. Витализмът и дуализмът имаха шанс да се докажат, но се провалиха, защото просто не отговарят на реалността.

Оригинална статия: Медицината трябва да остане разделена от религиозните и философски течения.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.07 2015 в 15:09

През 50-те години на миналия век, когато бях студент, Закона за Висшето образование разрешаваше обучение във ВУЗ по само една специалност. Но при обучението ми в Държавната политехника-София имах достатъчно време за обучение и по учебната програма на Висшия медицински институт-София. Чрез сложни процедури си осигурих обучение и по медицина, с известна редукция на часовете за практика. Завърших инженерство с отличие една година предсрочно. Завърших и обучението си по медицина “нелегално”, без да имам право да се дипломирам, с отлични оценки по предвидените изпити.
През 60-те години започнах да изучавам информатика и компютърна техника, успях да специализирам в тази област и във водещи учебни центрове в Западна Европа. През 70-те години бях един от неколцината инженери, работещи с у нас с компютърни системи и единственият между тях, имащ медицински познания. Оказах се включен в многобройни смесени работни групи от онколози, психиатри, ендокринолози и пр., които съвместно с инженерите започнаха обработки на големи обеми медицинска информация и компютърно моделиране на процесите.
По-късно, през периода 1978-1997 г. по повод заболяване на наша близка проведох мащабни изследвания по етиологията на психичните заболявания, които завършиха с неочакван резултат по етиопатогенезиса на Незаразните заболявания изобщо. Заболяването Шизофрения в кататонна форма с остро, смъртоносно протичане, излекувах до пълно и трайно възстановяване на личностните характеристики, без рецидиви през следващите 20 години. В хода на терапевтичните процедури бяха излекувани и тумор на гърдата, хронична бъбречна недостатъчност, еритемен дискоиден лупус, остра депресия, дифузен невродермит, начални симптоми на деменция и т.н. Изследванията и процедурите се провеждаха в клиники на Медицинската академия-София (МА). От Центъра по изучаване на човешкия мозък (ЦИЧМ) при МА настояха да представя доклад за обхвата и резултатите от изследванията, който по-късно поискаха да се преработи в самостоятелна студия и беше издаден в три малотиражни издания. По техен списък безплатни екзепляри от студията (Morbus multiformis) беха разпратени на над 30 хабилитирани специалисти. С това нещата приключиха. Болната оздравя. Специалистите научиха, че Незаразните заболявания при човека са прояви на излечима “бавна” невроинфекция. Ако масово се приложи лечение на това заболяване за 5-8 години заболяванията ще се намалят с около 20-25 %, а след 10-12 години намаляването на заболяванията може да достигне 70-80 %. Но нищо не се направи в тази насока. А това е наука от най-висок клас, в сравнение с която конвенционалната медицина, практикувана сега е познание, запазило се от XV в.

,
09.07 2015 в 21:40

Иглотерапията се брои за алтернативна нали? Е, аз само със 10 процедури при практикуващ невролог успях да се отърва от зверските болки продължили 7 години и неуспешно лекувани две дискови протрузии от официалната медицина на принципа проба- грешка.... първо ударни дози стероидни противовъзпалителни един вид, след липса на ефект след месец сменят с друг вид, лед това с трети, четвърти... пауза без приемане и усилващи себолки, после пак поредните инжекционни, таблетни експерименти от официалната медицина, две консултации за операция, после пак хапове, минаваме през стомашен кръвоизлив от полезните медикаменти, 9 банки кръв и една объркана плазма с грешен резусфактор която безмалко не ме убива. После още лутане по невролози, играещи си на проба- грешка, докато накрая не попаднах на един, който е изучавал и съвсем официално през 80- те години иглотерапия. Е, след тези 10 процедури на момента нямах никакво подобрение, но след около месец една сутрин всичко изчезна, цялата тази 7 годишна агония се изпари. Който иска да го нарича самовнушение, измислица, но който не е търпял с години болки от притиснати нерви в гръбначния стъб, той не може да разбере за какво става въпрос.

09.07 2015 в 21:39

Статията не е пълна, за сметка на това всяко изречение съдържа думата "Наука". Какво се разбира под "Алтернативна Медицина" ? Изброихте "Витализъм и дуализъм" и дотам...
Аз сега как да разбирам, примерно лекуването с билки (като N.02 ) но пък те са се доказали че лекуват отдавна...
Статията е НЕ.довършена.

06.07 2015 в 11:31

Част от алтернативната медицина е билколечението. Парадоксалното е, че ти отричаш алтернативната медицина, но същевременно всеки ден се лекуваш с билкаТА. :-)

28.06 2015 в 05:01

А там цялата история е проста.
"алтернативната медицина" е имала примерно 2 000 години да се докаже като работеща. Понастоящем върлува единствено във фризьорските салони.
Където по моите наблюдения интелекта е сравним с тоя на кокошките и овците, и не докарва даже до безопашатите плосконоктести примати.