Билковите тампони за "детокс на матката" са излишни и опасни

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 януари 2016 в 12:58 16075 1

Кредит Independent

Билковият продукт на американската компания Embrace Pangaea.

Лекари и здравни експерти са силно обезпокоени от рекламираните онлайн продукти за "детоксикация на матката".

Сайтът IFL Science обръща внимание на билковия продукт на американската компания Embrace Pangaea (Прегръдката на Пангея). Тя продава малки торбички с билки, предназначени да бъдат поставяни във влагалището, за да "се очисти утробата и да се върне в състояние на баланс".

Подобен билков продукт, но произведен в Хонг Конг, се предлага и в български сайтове. Рекламира се като "уникално средство за възстановяване и разкрасяване и за детоксикция" и е "по уникална китайска рецепта на повече от 5000 години". Освен че лекуват всякакви гинекологични заболявания "фиброма, цистит, безплодие, рак на гърдата, млечница и др.", в добавка "подпомогнат процесите на овлажняване и затягане на влагалището".

Американският продукт струва 15 долара за бройка, а продаваните в България китайски тампони са по 15 лева. Естесвено за по-големи количества има отстъпки.

Доктор Джен Гюнтер (Jen Gunter), гинеколог от Съединените щати, категорично осъжда продуктите в блога си, съобщава Independent.

"Вашата матка не е уморенä или депресиранa или мръснa и във вашата вагина не е скрита чакра", пише Гюнтер.

"Тези билки ... биха могли да унищожат вашите лактобацили (добри бактерии) или пряко да дразнят мукозните тъкани на вагината (лигавицата) и двата от тези ефекта ще увеличат риска от инфекция".

Тя обяснява, че влагалището е като "самопочистваща се фурна" и въвеждане на подобно нещо във влагалището за дълги периоди от време ще увеличи вероятността лошите бактерии да станат повече и да причинят инфекция.

Други лекари смятат, че използването на тези продуктите може да доведе до дразнене, бактериални инфекции и дори синдром на токсичен шок. Те също така призоват жените, които изпитват тежко кървене, мирис, дискомфорт или болка да посещават лекаря си.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.01 2016 в 17:31

Че МОЖЕ да има толкова малоумни хора, на медицината отдавна е известно.

Но продължавам да не разбирам мотивацията им. Тампоните с водка на финландските ученички - ясно.

А тези?