Боксерки или слипове? Науката се произнесе по въпроса

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 август 2018 в 14:45 11677 1

Кредит NYMag

За мъжете изборът между боксерки и слипове може да се окаже, че е въпрос на нещо повече от комфорт - изборът на мъжко бельо може да повлияе на здравето на сперматозоидите им, сочи ново проучване, цитирано от Live Science.

Проучването, в което са включени повече от 600 мъже, установи, че тези, които носят боксерки, имат по-голям брой сперматозоиди, отколкото тези, които носят по-плътно бельо.

Изводите сочат, че плътното бельо може да наруши производството на сперматозоиди, пишат изследователите в публикуваното вчера, 8 август, в списание Human Reproduction.

Въпреки че физиологичните механизми, определящи тази закономерност, остават загадка, авторите откриват също, че мъжете, които носят стегнати гащи (слипове и тип "жокейки") имат по-ниски кръвни нива на фоликулостимулиращия хормон (follicle-stimulating hormone - FSH) - химически стимулатор, участващ в сперматогенезата, който се произвежда в хипофизната жлеза на мозъка.

"Важно предимство на това изследване е, че успяхме да изследваме потенциалната връзка между вида на носеното бельо и показатели за функционирането на тестисите като нивата на репродуктивните хормони и ДНК уврежданията, които липсваха във всички предишни изследвания по темата", заяви Лидия Мингез-Аларкон (Lidia Mínguez-Alarcón), водещ автор на изследването. 

Тя заяви, че многобройни изследвания са се опитвали да свържат директно температурните разлики при различните типове бельо с репродуктивното здраве, но резултатите са последователни.

"Затова ние намерихме потенциален компенсаторен механизъм, при който намаленото производство на сперматозоиди, свързано с типа бельо, сигнализира на хипоталамуса да увеличи секрецията на гонадотропини (хормони, които действат върху тестисите) и това се отразява от повишените нива на FSH в опит да увеличи производството на сперматозоиди".

Данните на екипа включват анализи на 1186 проби сперма от 656 мъже, които заедно с партньорките си са търсили помощ за повишаване на фертилността в Масачузетската болница между 2000 и 2017 г. От тази група на 304 мъже са взети еднократна кръвна проба, за да могат лекарите да оценят нивата на FSH, естрадиол (вид естроген) и лутеинизиращия хормон (другият гонадотропинов хормон, участващ в развитието на репродуктивните клетки).

Като цяло мъжете, които са носели боксерки - 53% от групата - имат с 25% по-високи концентрации на сперматозоидите, 17% по-висок брой на сперматозоидите и 14% по-ниски нива на FSH в сравнение с мъжете, носещи по-плътно бельо. Изследователите редуцират няколко фактора, известни с влиянието си върху сперматозоидите: възраст, индекс на телесна маса, тютюнопушене и съобщеното от участниците време между събраните проби и последната им еякулация.

Тъй като циркадните ритми променят качеството на сперматозоидите в течение на денонощието, авторите признават, че техните резултати са неизбежно повлияни от факта, че 67% от участниците предават само една проба. Така циркадните вариации в производството на хормони може да обърка данните, въпреки че авторите правят опит да коригират статистиката с тези фактори.

Освен това, констатациите не могат да бъдат екстраполирани за всички мъже, тъй като участниците в проучването са били пациенти в клиника за репродуктивни проблеми. Д-р Мингез-Аларкон се надява да потвърди молекулярния механизъм, влияещ на нивата на хормоните и увреждането на тестисите от бельото и да установи дали тази закономерност се появява и в по-разнообразни групи мъже.

И все пак на страницата на IFLScience авторката подчертава: "Засега бихме препоръчали да носите боксерки или по-свободно бельо, тъй като това е избор, който може лесно да подобри качеството на спермата на мъжете".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

09.08 2018 в 20:17

Интересно, дали има прилични сведения кое е причина и кое - следствие?