Човечеството е под заплаха: сперматозоидите изчезват (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 юли 2017 в 13:37 12253 1

Кредит JUERGEN BERGER/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Хората могат да изчезнат, ако броя на сперматозоидите продължи да пада толкова бързо, както през последните четири десетилетия в западните страни, предупреждава проучване, цитирано от ЕurekАlert!.

Оценката на резултатите от близо 200 проучвания, публикувана в Оксфордското издание Human Reproduction Update показва, че броят на сперматозоидите при мъжете от Северна Америка, Европа, Австралия и Нова Зеландия е спаднал наполовина за по-малко от 40 години, което показва увредено здраве при мъжете и намаляване на раждаемостта.

"Ако не се промени начина ни на живот, околната среда и химикалите, на които сме изложени, аз съм много притеснен за това, което ще се случи в бъдеще. В крайна сметка може да се появи проблем и с възпроизвеждането ни като цяло, а може и човешкият вид да изчезне" - коментира д-р Хагай Ливайн (Hagai Levine), водещ автор на проучването пред BBC News.

Това е първият систематичен преглед и мета-анализ на тенденциите в броя на сперматозоидите на изследователи от Еврейския университет.

Човешка сперма под микроскоп - YouTube

След скрининг на 7500 изследвания и провеждане на мета-регресионен анализ на 185 проучвания между 1973 и 2011 г. учените откриват 52,4% спад на концентрацията на сперматозоидите и спад от 59.3% на общия брой на сперматозоидите сред мъжете от Северна Америка, Европа, Австралия и Нова Зеландия, избрани на случаен принцип. От друга страна, не се забелязва значителен спад в Южна Америка, Азия и Африка, където обаче са проведени много по-малко изследвания.

Проучването също така показва, че темпът на спад сред западните мъже не намалява - наклонът на кривата е стръмен и значителен, дори когато анализът е ограничен до проучвания на образци, събрани между 1996 и 2011 година.

Концентрация на сперматозоидите: Изследователите разглеждат 7500 проучвания събрани за над 37 години и установяват, че има 52,4% спад в концентрацията на спермата.

Брой на сперматозоидите: Има 59,3% спад в общия брой на сперматозоидите при изследваните мъже, които не са избрани въз основа на състоянието им на фертилност.

Въпреки че спадът в броя на сперматозоидите е докладван от 1992 г. насам, въпросът остава спорен поради ограниченията на последните проучвания. Но настоящото изследване използва по-широк обхват и строги методи като мета-регресия, които разглеждат консервативно надеждността на прогнозните проучвания и с контрол на факторите, които могат да обяснят спада като възраст, продължителност на въздържанието и избор на популацията на проучването.

"Като се има предвид значението на броя на сперматозоидите за мъжката плодовитост и здравето на хората, това проучване е спешна тревога за изследователи и здравни власти по целия свят, за да се заемат с изследването на причините за рязкото и продължаващо намаляване на броя на сперматозоидите" - коментира д-р Хагай Ливайн.

Констатациите имат важни последици за общественото здраве. Първо, тези данни показват, че делът на мъжете с брой на сперматозоидите под прага на инфертилитета или безплодието се увеличава. Освен това, предвид констатациите от последните проучвания, намаляването на броя на сперматозоидите е свързано с повишена заболеваемост и смъртност.

Според някои експерти спадът в качеството на спермата преди това е свързан с околната среда и начина на живот, както и с влияния като пренатално и по-късно излагане на вредни химикали, тютюнопушене, стрес и затлъстяване.


Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

26.07 2017 в 18:22

Дрън-дрън, заплаха.

Констатацията значи просто че за периода на изследването няма отборен натиск върху концентрацията на сперматозоиди при хората.

В което няма никаква изненада - оплодителната способност на мъжете (с някои малки изключения) е много, ама много по-голяма от възможностите за отглеждане на деца.