Бонобо, подобно на хората, изпитват чувство на отговорност при вършенето на общи задачи

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 22 декември 2020 в 09:36 4649 0

Кредит Pixabay

Маймуните бонобо демонстрират отговорност към партньорите си в грижата и пощенето, подобна на тази при хората, които работят заедно по дадена задача, предполага ново проучване, публикувано в Science Advances.

Досега изследванията показват, че само хората могат да работят съвместно за постигане на обща цел, за която се предполага, че изисква взаимен обмен и оценка на задължението към партньор.

Приматолога Рафаела Хесен (Raphaela Heesen) от Университета в Дърам в Англия и колеги изследват 15 от застрашените големи човекоподобни маймуни във френски зоопарк. Изследователите прекъсват 85 случая на социална грижа, при които едната маймуна почиства козината на друга, и 26 случая на самопочистване или игра поединично.

Прекъсванията се състоят в това пазачът да извиква едно бонобо от двойка, която се почиства взаимно, за да дойде за награда храна, или бързо да отваря и затваря плъзгаща се врата към закрито заграждение, което обикновено сигнализира за времето за хранене и по този начин привлича и двете бонобо.

Социалното пощене се възобновява средно в 80 процента от случаите след даването на награди храна и в 83 процента от времето след прекъсванията с плъзгащите се врати, съобщават изследователите. За разлика от това, самопочистването или играта са възобновени средно само в около 50% от времето.

Обикновено бонобо възобновяват социалните грижи със същия партньор в рамките на една минута след прекъсването, често близо до първоначалното място за грижа. Освен това те продължават от същото място на тялото на партньора, където са спрели. Бонобо по-често вокализират, жестикулират или комуникират по друг начин при продължаването на социалната грижа, ако те са били отговорни за започането на сесията или прекъсването й за награда. Това важи особено за бонобо с по-висок ранг в общността, което предполага известно осъзнаване за нарушаването на съвместен ангажимент и желание да се сигнализират приятелски намерения, когато се присъединяват към партньори с по-нисък ранг, смятат учените.

Все пак е вероятно бонобо да мислят по не толкова комплексен начин, колкото хората, що се отнася до взаимните ангажименти, обясняват Хесен и колегите й. В предишни проучвания дори 3-годишни деца са били много по-малко склонни да прекъсват съвместни задачи за награди, отколкото бонобо при новите експерименти.

Източник: Science news - Bonobos, much like humans, show commitment to completing a joint task

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !