Боровете на Кук винаги клонят към екватора

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 юни 2017 в 08:20 11503 1

Боровете на Кук са двойно по-силно наклонени от Наклонената кула в Пиза и винаги сочат към екватора, независимо в кое полукълбо са израснали, разказва NewScientist.

Това интересно наблюдение е описано в Ecology.

Колонните боровете (Araucaria Columnaris) или борове на Кук (на името на откривателя си през 1774 г.) са стройни и високи дървета. Срещали са се само в родния си дом Нова Каледония (архипелаг в Тихия океан), но днес са разпространени в тропически, субтропически и райони с умерен климат по целия свят.

Дърветата често са с леко наклонени стволове. Учените забелязват странен модел в наклона им - наклонени са на юг в Северното полукълбо на север - в Южното.

Мат Ритър (Matt Ritter) от Калифорнийския Политехнически държавен университет в Сан Луис пише книга за градските дървета на Калифорния, когато разбира, че боровете на Кук винаги се навеждат на юг. Тогава звъни на колега в Австралия и научава, че там боровете са наведени на север.

"Бяхме изненадани, че е възможно едно дърво винаги да е наведено към екватора, където и да расте", разказва Ритър.

Той и колегите му изследват 256 борове на Кук разпръснати в пет континента. Те събират данни за дървото на 18 места, между географски ширини от 7 и 35 ° на север и 12 и 42 ° на юг. Екипът изчислява, че дърветата са наклонени средно 8,55 градуса - около два пъти наклона на Наклонената кула в Пиза.

Дърветата са наклонени към екватора и в двете полукълба. "Това е шокиращо различен модел", отбелязва Ритър. Има едно дърво в Южна Австралия, което е наклонено на 40 градуса.

Снимка: albertville-nature.overblog.com

Нормално е дървета да коригират асиметрията по време на растежа си, но по някаква неизвестна причина борът на Кук не може да направи това, разказва Ритър. "Това може да е артефакт от неговата генетика, който се проявява сега, когато дървото се е разпрстранило по цял свят", отбелязва той. Възможно е и да е адаптация за улавяне на повече слънчева светлина при по-високи географски ширини.

"Феноменът на накланянето не е необичаен", заяви Стивън Уорън (Steven Warren) от горската служба на Юта. През 2016 г. той съобщава, че съцветията на палмата юка в САЩ винаги сочат на юг, като по този начин намалява разходите по транспорта на хранителни вещества към своите цветове. Някои кактуси се накланят към слънцето също, отбелязва Уорън. "Но чуваме за първи път дърво да прави това", казва той.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12427

1

vmv

03.06 2017 в 11:17

Ако задълбаят - кореновата система, може би, също ще бъде "наклонена" както наклона на короната. Развитието на растението се влияе и от "сили" - инерционната сила на екватора е по-голяма. Също, и от "падащото" отгоре му лъчение - в комбинация с информацията "от корените - гените" с информацията от падащото лъчение - Така расте. При бор - тороидалната структура е гироподобна - тороид корона и тороид коренова система, като ги свързва стеблото. Иглолистната структура има явна посока за "израстване" с предимство към падащото лъчение с Висока честота - ефективно ползва падащото лъчение - генетично му е заложено. Затова - може "да расте" и високо в планина - хваща високите честоти от фона.