Светът е дом на над 60 000 вида дървета

Антония Петрова Последна промяна на 05 април 2017 в 12:01 3446 0

На Земята има 60 065 вида дървета. Това гласи ново проучване на световните растения, извършено от Botanical Gardens Conservation International (BGCI).

Списъкът е събран благодарение на мрежата от 500 организации, членове на BGCI. От там ще използват данните като инструмент за идентифициране на редки и застрашени видове в случай на спешна нужда за защитата им от пълно изчезване.

Подробностите от проучването са публикувани в Journal of Sustainable Forestry.

Данните разкриват, че Бразилия е държавата с най-много видове дървета - 8 715. Без да се включват полярните райони, където няма дървета, частта на Северна Америка в близост до Арктика има най-малко дървесни вида - по-малко от 1 400. 


Семена от дървото Karomia Gigas - последните шест от този вид се намират в Танзания; Снимка: BGCI

Друг интересен факт след събирането на данните се оказва, че над половината от видовете (58%) могат да се открият само в една страна, което подсказва, че са уязвими на потенциални заплахи като обезлесяване от човешката дейност или от екстремални метеорологични условия. Около 300 вида са обозначени като критично застрашени от изчезване, като от тях по света се намират по малко от 50 дървета от вид. 

Генералният секретар на BGCI Пол Смит (Paul Smith) изтъква, че досега изчислението на броя на дървесните видове в света не е било възможно, тъй като данните едва сега са били дигитализирани. "Намираме се в уникална позиция, защото имаме 500 ботанически институции за членове", обяснява той пред BBC News. "Голяма част от данните са недостъпни за обществеността. Дигитализацията им е кулминация на векове работа", изтъква Смит. 

Важен фактор в проучването е географската характеристика на дървесните видове, която позволява на природозащитниците да разпределят по локация отделните видове, обяснява още Смит. "Информацията за разположението, като в кои държави има дадени дървета, ни дава ключови данни за процеса на опазването им. Това е от огромна полза за нас при приоритизирането на онези, които се нуждаят от спешни действия и онези, за които трябва да направим оценка какво е състоянието им", допълва той.

Застрашеният от изчезване кедър Mulanje - национално дърво на Малави; Снимка: BGCI

От BGCI са открили вид на ръба на изчезване в резултат на прекалената експлоатация. В отдалечена част на Танзания са открити едва шест дървета от вида Karomia gigas (Lamiaceae) по време на експедиция в края на 2006 г. Учените на наели местни хора да охраняват дърветата и да ги уведомят, ако растенията произведат семена. Планът е семената да бъдат разсадени в ботаническите градини в Танзания, което ще позволи на вида на по-късен етап отново да бъде върнат в природата. 

Учените от BGCI изтъкват, че не очакват дърветата от списъка GlobalTreeSearch да останат непроменени. Всяка година към данните се прибавят към около 2 000 новоописани растения. Списъкът ще продължава да се обновява винаги щом се открие нов вид.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !