Будните овце проявяват специфична мозъчна активност, характерна за съня

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 04 март 2020 в 09:01 3338 0

Кредит pixabay

Броите овце, за да заспите? Оказва се, че мозъците на спящите овце проявяват бързи сигнали нервна активност, подобна на тази при спящите хора, според изследване, публикувано в eNeuro. По-интересното е, че подобни импулси се наблюдават и при будни овце, но не са забелязвани при будни хора. 

Целта на тези импулси, които приличат на накъсани избухвания от електрическа активност на електроенцефалограмата, не е установена. Една възможност е, че те помагат да се запазят в мозъка новите спомени по време на съня. Учените предполагат, че дневните вълни, ако съществуват при хората, може би правят нещо подобно в будно състояние.  

Джени Мортън (Jenny Morton), невробиолог в Университета Кеймбридж и колегите й изучават шест женски мериносови овце с имплантирани електроди, които обхващат мозъците им. Екипът събира данните за електричната активност, получена в рамките на две нощи и един ден. Докато овцете спят, мозъчните импулси се засилват. Те са сходни с онези, откривани при хората във фазата на сън без бързо движение на очите, което е основната част от съня на възрастните. 

Но електродите засичат такива импулси и през деня, докато овцете са будни. Тези "будни" импулси "изглеждат различни от онези, наблюдавани през нощта", обяснява Мортън, например с различна плътност. Като цяло тези импулси са и по-редки и по-локализирани, уловени в единични точки в мозъка на овцете, които не могат да бъдат предвидени. 

Електроенцефалограма, отчитаща мозъчната активност на овцете показва накъсани импулси (червено), които се получават в мозъците на всички спящи овце (ляво). Изненадващо, сходни импулси се наблюдават и докато овцете са будни (дясно). Кредит: W.T. SCHNEIDER ET AL/ENEURO 2020

Що се отнася до функцията на дневните импулси, Мортън няма идея, каква може да е тя. Но резултатите предполагат, че тези импулси може би помагат на мозъка да преработи определени видове информация през деня, а не само през нощта.

При хората, промяната в импулсите по време на съня е свързана със стареенето, както и със заболявания, включително болестите на Алцхаймер, Паркинсон и Хънтингтън. Изучаването не тези сигнали при овцете за продължителен период от време може да донесе и нови идеи за тези заболявания при хората, предполагат учените. 

Източник: Science news - Brain waves common during sleep also show up in awake sheep

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !