Дълготрайните симптоми на COVID изчезват при някои ваксинирани пациенти и не се знае защо

Ваня Милева Последна промяна на 18 март 2021 в 09:58 8700 0

Кредит: Flickr (CC BY-NC 2.0)

Жена, дълго страдала от COVID, заявява, че симптомите й са изчезнали 36 часа след втората доза ваксина срещу COVID-19, съобщава The Washington Post.

34-годишната Ариана Айзенберг съобщава, че е изпитвала мускулни болки, безсъние, умора и замайване в продължение на осем месеца, след като се е разболяла. Тези симптоми са типични за състояние, известно като "дълъг COVID" (long COVID).

Но 36 часа след получаване на втората доза ваксина срещу COVID-19, симптомите й изчезват, съобщава Washington Post.

Историята на Айзенберг не е единствената с подобен ефект.

The Philadelphia Inquirer и Huffington Post съобщават също за хора, при които симптомите за дълъг COVID са намалели след ваксинация.

Даниел Грифит (Daniel Griffith), клиницист по инфекциозни болести и изследовател от Колумбийския университет, отбелязва на The Verge на 2 март, че около една трета от пациентите му с дълъг COVID съобщават, че се чувстват по-добре след ваксината.

Във видеоклип в YouTube Гез Медингер (Gez Medinger), научен журналист, съобщава за The Verge за проучване сред 473 пациенти с дълъг COVID сред групи за подкрепа във Facebook около една трета от тях забелязват, че симптомите им се подобряват след ваксинация.

Едно малко проучване от британския университет в Бристол, което не е рецензирано, разглежда даването на ваксини на хора с продължителни симптоми на COVID-19, според статията на Washington Post.

Учените ваксинират 44 пациенти с дълъг COVID и сравняват реакцията им в група с дълъг COVID, които не получават ваксината. Те съобщават, че тези, които са получили ваксината, са имали "общо цялостно подобрение на продължителните симптоми на COVID".

Авторите обаче твърдят, че това може да се дължи на ефекта на плацебо.

Това е само един от поредицата озадачаващи доклади около дългия COVID.

На 3 март Kaiser Health News съобщава, че 15-годишна танцьорка е развила ХОББ, заболяване, което обикновено се наблюдава при възрастни хора, след заразяване с COVID-19 миналото лято.

Както съобщава Ария Бендикс (Aria Bendix) пред Business Insider, учените също не могат да обяснят защо повечето хора, които развиват дълъг COVID, са жени, въпреки че някои учени смятат, че това може да се дължи на това, че жените са склонни да постигат по-силни имунни реакции от мъжете.

Откриват се клиники за възстановяване на пациенти с дълъг COVID, съобщава София Анкел (Sophia Ankel) за Insider.

Но състоянието все още не е добре разбрано. Американските национални здравни институти получиха над 1 милиард долара от Конгреса за изследване на дългия COVID.

Източник: Business Insider.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !