Няколко държави спряха ваксината на AstraZeneca, но без потвърдени причини

Ваня Милева Последна промяна на 12 март 2021 в 09:40 5716 0

Кредит: CC0 Public Domain

Няколко страни спряха употребата на ваксината на AstraZeneca в четвъртък поради опасения за образуване на тромбози, което накара европейската медицинска агенция бързо да успокои обществеността, че няма известни рискове за здравето, свързани с ваксината.

В четвъртък Дания, Норвегия и Исландия преустановяват употребата на ваксини от Oxford/AstraZeneca. Италия се присъединява към тях, като забранява партида от ваксината като предпазна мярка, въпреки че нейният регулаторен орган по лекарствата заяви, че в момента няма установена връзка с предполагаемите странични ефекти.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) публикува изявление с цел успокояване на страховете.

"Наличната до момента информация показва, че броят на тромбоемболичните случаи при ваксинирани не е по-висок от този, наблюдаван при общата популация", заявява EMA по имейл пред AFP.

Според Великобритания ваксината е "безопасна и ефективна".

Френският министър на здравеопазването Оливие Веран заяви, че "няма нужда" да се преустановява употребата на ваксината.

Гави, която ръководи програмата Covax за осигуряване на равномерно разпространение на ваксините в световен мащаб, заяви, че ще изчака да чуе какво ще каже Световната здравна организация.

Около 90% от партидата на Астра/Зенека у нас, която се проверява, вече е поставена. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, като коментира защо имунизирането с оксфордската ваксина не е спряно в нашата страна, след като няколко европейски държави прекъснаха временно поставянето на дози, по Нова тв. Това може да има повече психологичен ефект, не вярвам някъде да са останали големи количества от партидата, обясни доц. Кунчев. Няма доказателства, че смъртният случай е свързан с ваксината, подчерта той.

ЕС одобри нова ваксина

Страните от Европейския съюз искат  да ускорят процеса на ваксинация, след като бавният старт остави блока зад САЩ, Израел и Великобритания - лидери в надпреварата за имунизация.

Всяко по-нататъшно спиране на AstraZeneca може да възпрепятства и без това бавния напредък, докато ЕС е под натиск да навакса, а населението желае да се върне към предпандемичната реалност.

В четвъртък EMA одобри еднократната ваксина Johnson & Johnson, която се съхранява при по-високи температури от своите конкуренти и е по-лесна за разпространение.

„Властите в целия Европейски съюз ще имат още една възможност за борба с пандемията и защита на живота и здравето на своите граждани“, се казва в изявление на шефа на ЕМА Емер Кук.

В допълнение към оптимизма в четвъртък, реално проучване в Израел показа, че ваксините на Pfizer/BioNTech са 97% ефективни срещу симптоматични случаи на COVID, по-високи от първоначално оповестените.

Пандемия

Откакто за пръв път се появи в Китай в края на 2019 г., коронавирусът зарази близо 118 милиона души, като само няколко части от земното кълбо останаха недокоснати.

СЗО официално обяви COVID-19 за пандемия на 11 март миналата година, тъй като броят на инфекциите започва да експоненциално да се увеличава в Азия и Европа.

Тогава единствените защитни средства срещу заразния вирус изглеждаха маските и спирането на контактите. И правителствата наложиха крайно непопулярни ограничения, принуждавайки милиарди уплашени хора да бъдат блокирани под някаква форма.

Днес повече от 300 милиона дози ваксини са приложени в 140 страни.

Кредит: Pixabay / CC0 Public Domain

„Светлина в края на тунела“

Правителствата започнаха предпазливо да отменят мерките, въведени заради смъртоносната зима.

Гърция се надява да отвори отново за туристи в средата на май, заяви правителствен служител в четвъртък.

Франция заяви, че ще облекчи ограниченията за пътуванията в седем страни - включително Великобритания, докато Португалия  отмени някои от своите антивирусни мерки по-късно в четвъртък.

Португалия заяви, че ще отвори отново детските ясли и началните училища в понеделник, като част от поетапния план за облекчаване на ограниченията за COVID-19 в страната .

И спортният свят също очаква завръщане към нормалното благодарение на ваксините.

Международният олимпийски комитет заяви, че спортистите на игрите в Токио и зимните игри в Пекин през 2022 г. ще получат ваксини, закупени от Китай.

Междувременно в САЩ конгресът прие един от най-големите стимули за всички времена - пакет от 1,9 трилиона щатски долара, който президентът Джо Байдън заяви, че ще даде на борещите се за оцеляване американски семейства.

Усилията за ваксинация там набират скорост през последните седмици, като Байдън обеща да има достатъчно дози в рамките на месеци за цялото население в страна, която вече е регистрирала около 529 000 смъртни случая, най-високата в света.

В четвъртък Байдън ще изнесе обръщение в най-добрия час, в което ще предложи оптимистична визия за своята нация.

"Има истинска причина за надежда, хора, обещавам ви", заявява Байдън в четвъртък. "В края на тунела има светлина."

България изостава от всички останали страни в ЕС по темпове на ваксинация, макар да е сред страните с най-висока смъртност в ЕС .

По материали на Agence France-Presse

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !