Дексаметазонът намалява смъртността с 1/3, но само при критично болни от COVID-19 (видео)

Но данните още не са валидирани в научно списание

Ваня Милева Последна промяна на 17 юни 2020 в 06:37 10346 0

Дексаметазон е стероидно лекарство, обикновено използвано за намаляване на възпалението.

Докато светът се бори за изравняване на кривата на новия коронавирус, се появява евтино лекарство, което предлага известна надежда за облекчаване на медицинските последици от пандемията COVID-19. И все пак данните са съобщени само пред пресата и още не са валидирани в научно списание.

Първоначалните резултати от клинични тестове във Великобритания показват, че дексаметазон, кортикостероид, може да бъде животоспасяващ за пациенти, които са критично болни от COVID-19. За пациенти на апаратиза изкуствена белодробна вентилация показват, че лечението намалява смъртността с около една трета, а при пациенти, които се нуждаят само от кислород, смъртността е намалена с около една пета. 

Ползата се наблюдава само при пациенти, сериозно болни от COVID-19, и не се наблюдава при пациенти с по-леки симптоми.

„Дексаметазонът е евтин, достъпен и може да бъде използван незабавно, за да спаси живота на много хора в световен мащаб“, коментира Питър Хорби (Peter Horby), ръководител на изследването на Оксфордския университет и един от главните изследователи на клиничното изпитване.

„Това е първото лечение, което показва намаляване на смъртността при пациенти с COVID-19, нуждаещи се от кислородна или вентилаторна поддръжка“, коментира д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО. „Това е страхотна новина и поздравявам правителството на Великобритания, Университета на Оксфорд и болниците и пациентите във Великобритания, които допринесоха за този животоспасяващ научен пробив.“

В проучването на ефекта на това лекарство върху хора участва основно група от 2104 пациенти - те получават шест милиграма дексаметазон на ден в продължение на десет дни. Освен това, други 4321 пациенти са получили конвенционално лечение без това лекарство.

В резултат смъртността сред тежко болни пациенти, приемащи дексаметазон, значително се понижава. Онези пациенти, които са приемали лекарството, получавали неинвазивно кислород, са починали с 20% по-малко от хора в същото състояние, които не са получавали стероиден хормон. Пациентите с механична вентилация (по-тежка форма на заболяването) умират с 35% по-малко от подобни пациенти, приемащи дексаметазон.

Трябва да се отбележи, че за пациенти, при които болестта е прогресирала в по-лека форма - хоспитализирани, но способни да дишат нормално без механична вентилация и кислород - лекарството може дори да навреди. Смъртността сред тях е била с 22% по-висока, отколкото сред тези, които също не се нуждаят от кислород и механична вентилация, но не получават този стероиден хормон.

Формула на дексаметазона. Кредит: Wikimedia Commons

Дексаметазон е стероид, който се използва от 60-те години за намаляване на възпалението при редица състояния, включително възпалителни разстройства и някои видове рак. Той е включен в списъка на моделите на СЗО на основните лекарствени средства от 1977 г. в множество състави и понастоящем е без патент и е достъпен в повечето страни.

Изследователите споделиха първоначална информация за резултатите от проучването със СЗО и се очаква пълния анализ на данните в следващите дни. СЗО ще координира мета-анализ, за ​​да повиши разбирането за тази интервенция. Клиничните указания на СЗО ще бъдат актуализирани, за да отразят как и кога лекарството трябва да се използва за COVID-19.

"Ще бъде чудесна новина, ако дексаметазонът, евтин стероид, наистина намали смъртността с [една трета] при вентилирани пациенти със COVID19, но след всички върнати обратно [статии в научни списания], неприемливо е да се изреждат резултатите от изследванията чрез съобщение за пресата, без да се пускат в научни списания", пише в Twitter на 16 юни Атул Гаванде (Atul Gawande), хирург и специалист по обществено здраве.


"Мисля, че трябва да бъде валидиран, но със сигурност предполага, че това може да бъде от полза в тази обстановка", заяви Скот Готлиб (Scott Gottlieb), бивш комисар на американската администрация по храните и лекарствата, в интервю за CNBC, цитиран от Live Science.

Защо лекарството увеличава смъртността сред пациентите с по-леката форма на Covid-19?

Възниква въпросът: защо един и същ стероиден хормон се оказва смъртносен за пациенти с по-лека форма на коронавирусна инфекция, но помага на пациенти в тежко състояние?

Експертите, провеждащи тестовете, все още не са дали отговор на него: проучването се подготвя все още за публикуване. Независимо от това, резултатите са разбираеми. Дексаметазонът (като някои други стероидни хормони) има потискащ ефект върху имунната система. По-специално, той потиска образуването на Т-лимфоцити, както и миграцията на имунитетните В клетки и взаимодействието на Т и В лимфоцитите. Освен това, той значително инхибира освобождаването на цитокини от лимфоцитите, а също така намалява образуването на антитела.

Цитокините са ​​малки молекули, които играят ролята на предаватели на информация в тялото. Отделят се от клетки на имунната система и когато цитокините докоснат повърхността на обикновените клетки, те активират редица реакции в тях.

Ако има твърде много клетки на имунната система във фокуса на коронавирусната инфекция (което е характерно за пациенти в тежко състояние), тогава цитокините, които попадат на повърхността на имунна клетка, я карат да произвежда повече свои собствени цитокини. В резултат на това концентрацията на тези молекули се повишава толкова много, че настъпва цитокинова буря.

В този случай концентрацията на цитокини става толкова висока, че обикновените клетки, които не са свързани с имунната система, започват да участват масово в защитния процес на възпалението. Той става системен и толкова силен, че вътрешните органи на човек могат да започнат да отказват и той може да умре, въпреки че самата инфекция не застрашава живота му.

При пациенти в млада възраст имунната система се справя доста добре с коронавируса, така че рядко се стига до цитокинова буря. Следователно, потискащото освобождаване на цитокини от дексаметазона при такива пациенти е малко вероятно да помогне. В същото време, като потиска функционирането на имунната система, намалява шансовете си за ефективна борба с инфекцията.

При пациенти с коронавирус в тежко състояние напротив, имунитетът вече работи прекомерно и се разиграва цитокинова буря. При такива условия отслабването на активността на имунитета е по-вероятно да е от полза за пациентите, да се отслаби цитокиновата буря, която често е смъртоносна за тях.

От това следва, че е неразумно да се запасите с ново лекарство предварително. Повечето хора прекарват Covid-19 в сравнително лека форма, тоест дексаметазонът може сериозно да им навреди, значително увеличавайки риска от смърт.

Тези, които попаднат на механична вентилация, във всеки случай ще получат лекарството, както е предписано от лекаря. Нещо повече, дексаметазонът е евтин и масов генерик и е малко вероятно да се появи дефицит.

Източник: 

WHO welcomes preliminary results about dexamethasone use in treating critically ill COVID-19 patients. WHO

Cheap steroid reduces death in severe COVID-19, researchers say. But they haven’t released the data, Nicoletta Lanese, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !