Дело в Ню Йорк за "човешките права" на маймуни

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 април 2015 в 10:23 4558 0

Кредит www.onegreenplanet.org

Съдът на Ню Йорк в едно от делата си е постановил, че за шимпанзета важи правото habeas corpus - буквално "ти трябва да имаш тяло" или "да се представи арестувания лично в съда за определяне на законността на задържането му". Това е едно от правата, които гарантират личната свобода, но, осъзнавайки колко странно изглежда, съдията скоро оттегля решението си, съобщава Science news.

Изобщо дебатът дали животните (особено маймуни и делфини) трябва да имат някакви "човешки" права се разгръща сериозно в последните години.

Колкото повече ги опознаваме, толкова повече осъзнаваме, че разликата между нас не е толкова голяма. Те общуват и мислят, чувстват и съчувстват почти като хората. И въпреки че, едва ли някой съд би ги изслушал, има все повече експерти, които препоръчват строги ограничения в отношението към тези животни. Дори има предложения за създаването на специално понятие като личност при животните.

Неотдавнашният случай на американския съдия Барбара Джафи (Barbara Jaffe) напомня за тези дискусии, макар и по куриозен начин. 

Делото се проточва повече от година. Всичко започва с това, че една група за правата на животните Nonhuman Rights Watch е поискала от съда да изиска освобождаването на четири "незаконно задържани" шимпанзета: Херкулес и Лео в Университета Стони Брук и друга двойка маймуни, живеещи при частни собственици, чиито имена се пазят тайна. До 2013 г., заявлението е било разгледано от три низши инстанции, докато делото не стигнало до Върховния съд на Ню Йорк. 

Шимпанзето Томи, което живее в клетка на частни собственици в Ню Йорк, предмет делото. Снимка: 2014 PENNEBAKER HEGEDUS FILMS INC

Съдията Джафи определя съдебния процес за 6 май, изисквайки на него да се явят представители на Стоуни Брук за да отговорят на въпроси. Но адвокатите на Nonhuman Rights Project заявяват, че делото трябва да се разглежда, без да се засягат правата на едната страна, а съдията се съгласява с аргументите им и прилага правото Habeas Corpus.

Защитниците на животните посрещат със задоволство решението. "Имаме точни научни данни, които доказват пред закона, че слоновете и маймуните, китовете и делфините са личности и заслужават правото на свобода" - коментира шефът на Nonhuman Rights Project Натали Просин (Natalie Prosin).

Но явно съдията Джафи не й харесал този скандал и заповедта скоро е била оттеглена и напомнянето за правата на шимпанзетата е премахнато.

Случаят обаче продължава да се развива и решението на заседанието на 6 май предстои.

Групата планира да подаде и друга съдебна жалба за "държан в плен на слон" до края на годината и се е насочила и към други животни, включително използвани в изследвания, в цялата страна.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !