Шимпанзетата могат да учат "чужди езици" (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 февруари 2015 в 19:49 10231 1

Кредит Emma Wallace.

Социалната и лингвистична адаптация се оказа, че не е уникална за хората

Хората се гордеят със своята способност за вербална комуникация и дори смятат, че именно речта е това, което прави човека венец на природата. Учените не за първи път разсейват мита за уникалността на човешкия говор: Оказва се, шимпанзетата също дават на някои предмети имена и могат да учат "чужди езици",  според проучване публикувано наскоро в списание Current Biology.

Учените са смятали досега, че за разлика от хората, които лесно могат да изучават чужди думи, ако са свързани с познати предмети, шимпанзетата не могат и това се дължи на разлики в структурата на мозъка. Това се оказа, че не е съвсем вярно.

Екип на зоолози от Университета на Йорк във Великобритания наблюдавали група възрастни шимпанзета преместени от Холандска зоологическа градина  в зоопарка в Единбург. Такъв вид смесване на групи шимпанзета почти никога не се среща в природата.

Както всички шимпанзета, двете групи примати в проучването са имали специални звуци (нещо като ръмжене), с които обозначават определен вид храни и които се променят въз основа на техните предпочитания.

Холандските шимпанзетата обичали ябълки и посочвайки плода използвали пискливи звуци, в същото време шотландските шимпанзетата не харесвали ябълки и използвали много по-ниска честота за да опишат плода.

Учените записвали звуците на животните. След три години внимателно наблюдение, анализирайки аудио и видео записи, изследователите стигнали до изненадващо заключение: холандските шимпанзета приели акцента на шотландските примати.

Холандските шимпанзета са свиквали да произнасят звуците с шотландски акцент постепенно. На края на изследването произношенията на маймуните не се различавали. Това означава, казват учените, че шимпанзетата могат да учат "чужди езици" за укрепване на приятелските отношения с другите маймуни.

"Ние успяхме да докажем нещо уникално. Гостите шимпанзета, които пристигнаха от Холандия, се научиха как се произнася думата "ябълка" на езика на домакините си - шотландските шимпанзетата. Така че диалектът на приматите има езикова структура и е нещо различно от емоционални изблици" - казва водещият автор на проучването Кейти Слоукъмб (Katie Slocombe) от университета в Йорк.

Това откритие променя представата за способността на хората за социална адаптация. Явно способността да научиш чужд език, за да се харесаш повече на новите си познати или по-добре да бъдеш разбран на чужда територия, е била развита много преди раждането на човешката цивилизация. В крайна сметка, тази способност изглежда притежават и най-близките ни еволюционни предшественици.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.02 2015 в 20:00

Моля малко по-сериозно. Като ще е наука, нека е истинска.
Не копирайте такива плитки сензацийки.
Прочетете за бонобо и по-конкретно за Канзи.