Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Еволюцията на човека продължава

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 февруари 2015 в 10:51 31485 3

Кредит National Museum of Ethiopia

Въпреки резкия спад на смъртността при децата и възрастните и лесния достъп до храна, здравеопазване и социални грижи, т.е. определената липса на естествен подбор, биологичната еволюция на нашия вид не е спряла и върви със същите темпове, както в зората на човечеството. Така твърдят учени в доклад, публикуван вчера в списание Evolution.

Такова е заключението на финландски генетици и еволюционни биолози след анализ на няколко века от генеалогичната история на Финландия. Те сравнявали промените във външния вид, ръста, дълголетието и други характеристики на хората с мутациите в тяхната ДНК.

Авторите се възползвали от факта, че много семейства в Финландия поддържат обширен генеалогичен архив. Някои от първите записи често са направени през 18 век и дори в предишни исторически периоди.

Вирпи Луммаа (Virpi Lumaa) от Университета в Шефилд (Великобритания) и колежката й Елизабет Болунд (Elisabeth Bolund) от Университета в Упсала (Швеция) успели да открият повече от 10 хиляди такива хора, да съберат проби от тяхната ДНК и да проучат подробности от живота на своите предци.

Сравнявайки техните геноми, учените открили неочаквано, че около 4 до 18% от всички вариации в чертите на финландците през 18 и 19 век са били обусловени не от социално-икономически фактори или особеностите на тяхната околна среда, а от генетични мутации.

Но дори и този относително малък принос на гените в развитието на човешките черти позволява на учените да твърдят, че естественият подбор не е мъртъв и продължава да работи.

Според учените, в последното столетие приносът на гените в чертите на хората не е намалял, а напротив - нараснал е значително. Те обясняват нарастващото влияние на естествения подбор на нашата еволюция с това, че сега изборът на партньор за създаване на потомство вече почти не се влияе от различни социални норми и ограничения, както е било в предходната епоха.

Вирпи Луммаа (Virpi Lumaa) Елизабет Болунд (Elisabeth Bolund)

"Напълно е възможно животът в съвременното общество да дава на гените ни повече свобода на изразяване и предпочитания поради отслабването на влиянието на социалните и психологически норми за това как да продължаваме рода си. Този принос на естествения подбор в еволюцията на човечеството се е повишил значително през последните няколко поколения,"'- заключава Болунд.

"Това е успокояващо, ако искаме да използваме сегашния модел на естествения подбор и генетичните вариации за да се направят прогнози за това какво ще се случи в съвременните човешки популации през следващите няколко поколения ", добавя д-р Болунд. "Нашите резултати могат да помогнат, ако искаме да отговорим на глобалните предизвикателства като епидемии, застаряването на населението и намаляването на раждаемостта."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.02 2015 в 16:16

Има разлика между Еволюция и подобрения, които видът е способен сам да внесе. Да не говорим, че природата слага лимити като прави подобни квазимодота неустойчиви и/или ялови.

Ако се проследи промяната от маймуната до съвременния човек прави впечатление изправяне на стойката и издължаване на черепната кутия назад.

Езотериката вече е дала описание на човека на бъдещето, ако трябва да сме честни :) Той съществува в нещо като етер... Някой може ли да даде повече инфо?

06.02 2015 в 14:39

Добро утро, самият факт, че човек е нараснал с еди-колко си сантиметра последните 100-150 години показва, че постоянно еволюираме. Колкото до постчовешките теории на този етап съм доста скептичен към тях, а и не само аз. Вероятно ще мине време преди да се наложат.

06.02 2015 в 12:15

Човешката еволюция на практика приключва в наши дни. Защото съвсем скоро тя ще бъде заменена от генното инженерство, което ще доведе до революция в развитието на вида ни. Няма да е необходимо да чакаме поколения наред за да се променим, защото ще е възможно сами да модифицираме гените на децата си или дори своите собствени гени. Така че следваща стъпка идва съвсем скоро. Освен че ще се отървем от болестите и недъзите и ще увеличим максимално живота си, вероятно ще създадем нова порода хора, които ще могат да оцеляват в неблагоприятни среди, като атмосферите на други планети или дори в открития космос. А преди това може да създадем хора амфибии, които да обитават моретата и океаните. И това не е никаква научна фантастика, а обективна реалност, която предстои да ни се случи може би още в рамките на това или следващото поколение.