Диамантеният нож за трансплантация на глава е готов (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 ноември 2016 в 09:00 21623 0

Италианският неврохирур Серджо Канаверо на пресконференция в Глазгоу, Шотландия, на 18 ноември демонстрира специален хирургически нож - диамантен скалпел, с който има намерение да осъществи първата в света операция за трансплантация на глава. 

Серджо Канаверо разказа пред репортери за системата за виртуална реалност, чрез която човек може да се научи да използва новото си тяло, разказва DailyMail.

Професор Фарид Амируш, биоинженер от Университета на Илинойс в Чикаго създаде най-острият и прецизен хирургически нож в света. Той ще позволи много чисто да се отдели гръбначния мозък от главния мозък с минимално увреждане на нервните влакна. Създаването на тази иновативна система е поредната стъпка към нашата основна цел - да направим трансплантацията на глава възможна",  - заяви Серджо Канаверо.

Диамантен нож за трансплантация на глава.

Главата на доброволеца, руския инженер Валери Спиридонов, ще бъде присадена в рамките на проекта HEAVEN/AHBR. Гръбначния и главният мозък се планира да се съединят в резултат на операция, наречена "протокол GEMINI". Спиридонов е болен от синдрома на Вердинг-Хофман, тежко генетично заболяване, което постепенно обездвижва човека. Всъщност тази операция е единственият му шанс за пълноценен живот.

При успех тази операция може да доведе до "неочаквани психологически реакции" от пациента, а за да свикне с новия си живот специалната система за виртуална реалност ще го подготви за живот в ново тяло. Програмата е разработена от Inventum Bioengineering Technologies. Ще се работи с пациента с помощта на виртуалната реалност както преди, така и след операцията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !