Драматични кадри: Огромен рак напада, убива и изяжда птица (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 ноември 2017 в 14:40 12135 0

Видео, показващо как огромен сухоземен рак, наречен кокосов рак, атакува и поглъща морска птица, стана популярно в социалните мрежи.

Инцидентът е забелязан и заснет от изследователя Марк Лайдри (Mark Laidre) от колежа Дартмут, докато е изучавал гигантските раци в отдалечените острови Чагос в Индийския океан, съобщи New Scientist.

Събитието е описано в списание Frontiers in Ecology and the Environment.

Раците носят името си заради предпочитаната им храна - кокосовите орехи, с които могат да отворят със своите огромни щипки. Техните клещи могат да упражнят сериозен натиск, по-голям, не само от всички други ракообразни, но също така и от захапката от почти всички други сухоземни животни, само челюстите на алигаторите са по-силни.

Дори и с тази невероятна сила, която може да достигне до 3300 нютона сила (около 330 кг ), се е смятало, че раците не са активни ловци, че се хранят само с ядките на кокосовите орехи и от време на време - някоя мърша.

Като се има предвид широкото разпространение на раците, които живеят на малки островчета, пръснати из Тихия и Индийския океан, е невероятно, че това ловно поведение никога не е забелязано преди. Може би защото рядко се случва или защото на архипелага Чагос няма постоянни селища последните 50 години, което означава, че това всъщност може да е естественото поведение на ракообразното.

Във видеото, направено от Лайдри, може да се види как ракът напада морска птица в гнездото й, което е разположено на клон близо до земята.

Според Лайдри ракът е откъснал едно от крилата на птицата и тя пада от гнездото си. Тогава ракът атакува птицата с щипките си, откъсвайки другото й крило.

След като птицата става неподвижна, пристигат и  други кокосови раци и доразкъсват птицата. Лайдри описва сцената като "доста ужасна''.

Лайдри се готви да остави дистанционно активиращи се камери на островите, за да види дали раците наистина ловят птици или какви други нещастни създания могат да станат тяхна жертва.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !