Древна ДНК отпреди 1 милион години е открита в Антарктида

Ваня Милева Последна промяна на 12 октомври 2022 в 00:01 3403 0

Този табуларен айсберг в Скотско море, където е направено откритието, се е откъснал от антарктическия леден шелф. Кредит: David Stanley (CC BY 2.0)

Трудно можем да осъзнаем колко отдавна съществува животът на Земята. Опитайте се обаче да си представите какво означава откритието на фрагменти от ДНК, датирани отпреди 1 милион години*.

*Например: Homo erectus (изправен човек) е обитавал Европа. Предстояло e да изригне супервулканът Йелоустоун (преди приблизително 640 000 години) и да разнесе пепел над Северна Америка, предстояли сa още осем ледникови епохи.

Намерени под дъното на Скотско море, северно от Антарктида, тези фрагменти от органичен материал са безценни за картографирането на историята на региона - да се установи какво е живяло в океана и през какви периоди от време.

Технически наречени седаДНК - седиментна древна ДНК - намерените проби вероятно ще се окажат полезни в продължаващите усилия да се разбере как климатичните промени могат да засегнат Антарктида в бъдеще.

"Това включва досега най-старата автентична морска седаДНК", отбелязва морският еколог Линда Армбрехт (Linda Armbrecht) от Университета на Тасмания в Австралия.

СедаДНК се среща в много среди, включително в сухоземни пещери и субарктическа вечна замръзналост, в които е открита седаДНК, датираща съответно отпреди 400 000 и 650 000 години.

Ниските температури, ниското съдържание на кислород и липсата на ултравиолетова радиация правят полярните морски среди като Скотско море отлични места, където седаДНК остава непокътната и само чака да бъде открита.

Възстановената ДНК е извлечена от океанското дъно през 2019 г. и е преминала през цялостен процес на контрол на замърсяването, за да се гарантира, че маркерите за възраст, вградени в материала, са точни.

Микроскопска снимка на диатомеи - едноклетъчни със силициев скелет.

Сред другите находки екипът открива диатомеи (едноклетъчни организми), които датират отпреди 540 000 години. Всичко това помага да се получи представа за това как тази част на света е еволюирала през огромни пространства от време.

Екипът успява да свърже изобилието на диатомеи с по-топлите периоди, последният от които в Скотско море е бил преди около 14 500 години. Това е довело до увеличаване на общата активност на морските обитатели в целия регион на Антарктида.

"Това е интересна и важна промяна, която е свързана с глобалното и бързо повишаване на морското равнище и масовата загуба на лед в Антарктида поради естественото затопляне", посочва геологът Михаел Вебер (Michael Weber) от Университета в Бон, Германия.

Последното проучване е доказателство, че тези методи на седаДНК могат да бъдат полезни при реконструирането на екосистеми в продължение на стотици хиляди години, което ни дава съвсем ново ниво на разбиране за това как са се променяли океаните.

Учените непрекъснато се усъвършенстват в извличането на тези древни ДНК фрагменти от почвата и премахването на "шума" и замърсяванията, оставени от съвременна ДНК, за да получат автентичен поглед към миналото.

Разбирането на повече неща за миналите климатични промени и как е реагирала океанската екосистема означава по-точни модели и прогнози за това какво може да се случи след това около Южния полюс.

"Антарктида е един от най-уязвимите към климатичните промени региони на Земята и изучаването на миналите и настоящите реакции на тази полярна морска екосистема към промените в околната среда е неотложен въпрос", пишат изследователите в своя публикуван документ.

Спрaвкa: Armbrecht, L., Weber, M.E., Raymo, M.E. et al. Ancient marine sediment DNA reveals diatom transition in Antarctica. Nat Commun 13, 5787 (2022). https://doi.org/10.1038/s41467-022-33494-4 

Изтoчник: Ancient DNA From 1 Million Years Ago Discovered in Antarctica, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !