Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Дрождите помагат само на "роднините" си

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 октомври 2015 в 10:51 11332 1

Кредит www.finedininglovers.com

Открит е изненадващ механизъм за взаимопомощ у дрождите, който е само за "свои хора", твърдят учени от университета в Кеймбридж и Института Франсис Крик (Великобритания), работещи под ръководството на д-р Маркус Ралсер (Markus Ralser).

Статия за това е публикувана в списанието eLife, а за откритието се разказва в прессъобщение от университета в Кеймбридж.

Ралсер и колегите му отгледали цяла колония дрожди от една родителска клетка, като още в самото начало, с помощта на генетични манипулации, са я програмирали така, че всяко ново поколение да губи способността самостоятелно да изработва определено жизнено важно за клетките вещество - аминокиселини или ДНК бази. Въпреки това, колония нараствала и се развивала не по-зле от обикновените. Това предполага, че клетките на дрождите си обменят помежду си необходимите вещества.

В същото време, ако в такава колония се вкара дрождивва клетка от същия вид, също изпитваща недостиг на важни вещества, но от друга колония, тя умирала от глад. Това означава, че с "чужди" дрожди хранителни вещества не се споделят.

"Откритото от нас сътрудничество между клетките играе важна роля в живота на дрождите, с чиято помощ получаваме бира, вино и храна," - коментира Кейт Кембъл (Kate Campbell), един от съавторите на изследването. "Този механизъм е много важен за всички еукариоти (т.е. живи същества, които имат в своите клетки ядро), включително животни, растения и гъби."

Дрождите са едноклетъчни гъби и са сред най-изучаваните еукариоти в микробиологията. 

Откритието може да има няколко практически приложения. Първо, в производството на различни органични вещества с помощта на дрожди, включително биогорива, ваксини и хранителни добавки. На второ място, в борбата срещу гъбични заболявания, като патогенната дрожда Candida albicans, чиито общности също си помагат помежду си при изхранването и при преодоляването на имунната система.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.10 2015 в 18:39

Досущ като български чиновници - стремят се към сладкото, помагат на роднините си и след тях остава съмнителна миризма.

А иначе му е любопитно на дедо поп - на кой етап двата края на колонията губят "чувството за общност" ?