Два нови вида електрически змиорки „електрошокираха” биолозите (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 11 септември 2019 в 00:03 4186 0

Electrophorus voltai е един от двата новооткрити вида електрически змиорки. Кредит: L. Sousa

Ново изследване разкри, че вместо само един, в Южна Америка живеят три вида електрически змиорки и един от тях генерира по-голямо напрежение от всяко друго животно.

Електрическите змиорки са описани за първи път преди 250 години от Карл Линей, който дава името на вида Electrophorus electricus. Те използват своята електрическа сила за лов на плячка и защита, а по-слабите електрически сигнали им помагат да се ориентират и да общуват.

Дейвид де Сантана (David de Santana) от Института Смитсониън, Вашингтон, и неговите колеги проучиха 107 екземпляра от региона на Амазонка, за да анализират тяхната генетика, морфология и географско разпространение. Те откриха, че има три вида с различно разпространение: оригиналният вид E. electricus в северната планинска област, E. voltai в южните планински райони и E. varii в ниския басейн на Амазонка.

E. voltai е най-едрият вид, расте с дължина до 1,7 метра в сравнение с 1,0 метра за най-късата змиорка, E. electricus. Измерванията на изследователите на електрическия разряд, генериран от E. voltai, показват 860 волта - значително по-високо от 650-те волта, отчетени преди това. Това го прави най-силният генератор на биоелектричество на живо същество от всички, които познаваме.

Тези змиорки живеят във вода с малко разтворени минерали, което означава, че има ниска проводимост и това може да е наложило нуждата от толкова високо напрежение. Електрошок с такава стойност е малко вероятно да убие човек, но би причинил мускулни контракции и болезнено усещане за изтръпване, обяснява де Сантана. "Това е подобно на ефекта на полицейска електрошокова палка."

E. electricus и E. voltai имат по-плоска глава от E. varii, което може да е адаптация към високопланинска среда с бързо течаща вода и каменисти или пясъчни дъна. Видовете се различават и по броя на порите в техните странични линии - система от органи на сетивата отстрани на тялото.


Електрическа змиорка Electrophorus electricus

Генетичният анализ предполага, че рода E. varii се разделя от другите два вида преди около 7,1 милиона години, а E. electricus и E. voltai са се разделили преди около 3,6 милиона години.

Електрическите змиорки са вдъхновили Алесандро Волта да измисли първата електрическа батерия през 1800 г., а наскоро дадоха идея за батерия, която може да захранва медицински импланти.

Ако не познаваме разнообразието на живите видове днес, рискуваме да загубим знания, които могат да бъдат ценни за нас, коментира де Сантана.

„Когато един вид изчезне, това засяга здравето и безопасността на всеки човек, защото тези видове са генетични складове, в които може да има лек за болести“, отбелязва биологът.

Справка: Nature Communications, DOI: 10.1038 / s41467-019-11690-z

Източник: Two new species of electric eel come as a shock to biologists, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !