Два удивителни нови вида месоядни растения са открити в Андите

Ваня Милева Последна промяна на 29 март 2023 в 00:01 5167 0

Pinguicula ombrophila

Кредит Álvaro J. Pérez

Pinguicula ombrophila sp. nov.

Два нови вида месоядни растения с поразителен външен вид е описал екип от ботаници от Еквадор, Германия и САЩ.

Те са част от семейство Мехуркови (Lentibulariaceae) растения, род Пингуикула (Pinguicula) - група цъфтящи растения с около 115 вида, които могат да улавят и смилат малки насекоми с лепкавите си листа.

Докато по-голямата част от тези видове са разпространени в Северното полукълбо, новите са открити във високите Анди в южната част на Еквадор, близо до границата с Перу.

Месоядните растения използват животни (обикновено малки насекоми) като допълнителен източник на хранителни вещества, за да компенсират недостига на хранителни вещества в почвата, в която растат. Това им дава конкурентно предимство пред другите растения и им позволява да виреят в неблагоприятни местообитания. В тропическите високи Анди има разнообразие от такива местообитания, например блатисти местности и скалисти склонове, покрити с постоянни дъждове и облаци.

Двата нови вида, описани в изследването, Pinguicula jimburensis и Pinguicula ombrophila, са открити съответно на брега на планинско блато на 3400 метра надморска височина и на почти вертикална скала от 2900 метра. Техните дребномащабни местообитания се намират в рамките на така наречената зона Амотапе-Хуанкабамба, която обхваща големи части от Южен Еквадор и Северно Перу. Тази зона се характеризира с изключително биоразнообразие, което се дължи отчасти на факта, че пресеченият терен и разнообразният климат на Андите осигуряват толкова много микроместообитания.

"И колкото са малки и разпръснати подходящите местообитания на видовете, толкова е и видовият състав", разказва водещият автор Тило Хенинг (Tilo Henning) от Центъра за изследване на земеделския ландшафт в Лайбниц (ZALF), който е специалист по това семейство растения в този регион.

Неговият колега Алваро Перес (Álvaro Pérez) от Pontifica Universidad Catolica del Ecuador и екипът му са първите, които откриват растенията. След това те се свързват с Хенинг.

"И двата нови вида са известни само от едно място, където се срещат само по няколко десетки екземпляра от растенията."

За единия от тях е открита само една популация с около 15 зрели индивида, което го прави уязвим, дори ако е скрит в изолиран, труднодостъпен район. Този тесен ендемизъм (ограничено разпространение в определен район) е характерен за зоната Амотапе-Хуанкабамба и там има още много нови растителни и животински видове, които очакват да бъдат открити, посочва Хенинг.

Pinguicula jimburensis sp. nov. Кредит: Kabir Montesinos

С описанието на тези два нови вида броят на видовете Pinguicula, регистрирани в Еквадор, се е утроил, тъй като преди това е бил известен само P. calyptrata, открит не от кого да е, а от Александър фон Хумболт. Авторите са убедени, че има още много нови видове, които очакват официално научно признание, но споделят, че напоследък това е състезание с времето.

"Резултатите, представени в това изследване, показват, че оценката на биоразнообразието в Неотропика далеч не е пълна. Дори в добре познати групи като месоядните растения непрекъснато се откриват и описват нови таксони, особено от отдалечени райони, които стават достъпни в хода на неограниченото разрастване на градовете", пишат Хенинг, Перес и колегите им в научна статия, посветена на новите растения, която е публикувана в рецензираното списание PhytoKeys. "Това е едновременно окуражаващо и тревожно".

"Безмилостното разрастване на градовете и съпътстващото го унищожаване на местообитанията представляват огромна заплаха за биологичното разнообразие като цяло и по-специално за тясно свързаните и специализирани организми, които зависят от техните крехки микрохабитати", посочва Хенинг.

Въпреки че двата нови вида са относително защитени от пряка човешка намеса, тъй като и двата се срещат в защитени територии, предизвиканото от човека изменение на климата все повече засяга екосистемите независимо от местоположението им, особено тези, които разчитат на редовни валежи, като например планинските влажни зони.

Зависимостта от постоянния климат е отразена дори в името на един от двата нови вида: Pinguicula ombrophila означава "дъждовнолюбива" пингуикула, тъй като растението предпочита много влажни условия, получавайки влага от преовлажнената почва на парамо и се радва на честите дъждове и мъгли, характерни за този район.

Справка: Research article: Pérez ÁJ, Tobar F, Burgess KS, Henning T (2023) Contributions to Ecuadorian butterworts (Lentibulariaceae, Pinguicula): two new species and a re-evaluation of Pinguicula calyptrata. PhytoKeys 222: 153-171. https://doi.org/10.3897/phytokeys.222.98139

Източник: Two striking new species of carnivorous plants discovered in the Andes of Ecuador, ЕurekАlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !