Единственият в България център за спасяване на костенурки стана на 10 години

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 септември 2017 в 00:00 12413 2

Кредит Център за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки, село Баня, община Несебър.

На 12 септември Центърът за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки празнува 10 години от основаването си. Той се намира в село Баня, община Несебър.

Подобни центрове съществуват отдавна по света. В България центърът в с. Баня е единствената институция, посветена на сухоземните костенурки.

Костенурките са сред малкото живи наши съвременници, които са видели динозаврите да идват и да си отиват. Те са уникални в живия свят на нашата планета, не само поради начина, по който са еволюирали и специфичното си устройство, но и със своята биология и екология. Специфични са и проблемите и факторите свързани с тяхното глобално оцеляване.

Още преди 25-30 г. възникват организации, отдадени изключително на идеята за опазване на костенурките, а с тях и спасителни и консервационни центрове занимаващи се с решаване на техните проблеми. Сега такива организации и центрове има в редица страни по света, като изключително голямо значение имат тези, работещи в страни, където видове костенурки все още се срещат в естествената им среда. България е една от тези страни. На нейната територия се срещат четири от общо пет вида костенурки, населяващи територията на Европа. Двата вида сухоземни костенурки - шипобедрената (Testudo graeca) и шипоопашатата (Testudo hermanni) са с висока консервационна значимост и степен на заплаха. Двата вида са световно застрашени и са приоритет за опазване от българския закон за биологичното разнообразие и редица международни конвенции.

Улавянето, притежаването и търговията с костенурки е забранено и наказуемо.

Задълбочаващите се проблеми със загубата на хабитати и унищожаването на популациите на сухоземните костенурки в България и необходимостта от разширяване и популяризиране на дейностите по опазването им, породиха необходимост от създаването на специализирана организация, която да работи по опазването на тези глобално застрашени от изчезване животни и техните хабитати. Фондация Геа Челониа е създадена през 2007 г. и е единствената неправителствена организация в България, специализирана в изследване и опазване на двата вида сухоземните костенурки. Зад идеята стои Иво Иванчев, чиято детска мечта – да спасява, лекува и връща пострадали костенурки в естествена среда, става мисия в живота.

Днес, десет години по-късно, Центърът за костенурки има зад гърба си стотици излекувани и върнати в природата костенурки. Ежегодно той дава помощ и втори шанс за пълноценен свободен живот на около 200 костенурки; излюпват се над 150 костенурки от двата вида; освобождават се в подходящи за тях райони в природата над 250 млади и излекувани костенурки; организират се разнообразни образователни и информационни дейности. Посетителите на Центъра могат да наблюдават различни по възраст костенурки от двата вида – от новоизлюпени до достигнали 70-годишна възраст. В момента са настанени над 86 костенурки за лечение, рехабилитация, временно отглеждане и размножаване.

10-годишният си юбилей, Центърът за костенурки ще отбележи на 12 септември 2017 г., вторник, от 16.00 до 20.00 часа в село Баня, ул. Шипка № 10. Гостите ще имат възможност да се запознаят с работата на Центъра, както и да присъстват на пускането на малки костенурки, излюпени и отгледани в него, в защитена зона „Емине-Иракли”. Освен рождения си ден, Центърът ще отбележи успешното приключване на двугодишния проект „Българо-швейцарско партньорство за развитие на Центъра за костенурки на Фондация „Геа Челониа”, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8005

2

Iva Lalovska

10.09 2017 в 17:25

Така е, но там се занимават само с шипоопашати костенурки и мисията е различна. Този тук е единственият за рехабилитация и размножаване на двата вида.