Една жена почина, заради рядка амеба и лекомислието си

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 декември 2018 в 11:35 13935 0

Кредит FDA

Жена, която използва нети, за да изчисти синусите си.

Промиването на носната кухина е обичаен метод за изчистване на синусите, но може да бъде и начин за проникването на смъртоносна амеба в мозъка.

Но това може да се случи, ако не спазвате внимателно инструкциите, както е в този случай, описан в International Journal of Infectious Diseases и разказан от ScienceAlert.

Използването на "нети пот" или друг вид лично средство за промивка на носа помага на много хора да дишат по-лесно, но фаталният опит на една жена в Сиатъл подчертава потенциалната опасност, ако не се използва стерилна вода с този вид устройства.

"Когато оперирах тази дама, част от мозъка й с размера на топка за голф бе кървава", разказва за The Seattle Times неврохирургът Чарлз Кобс (Charles Cobbs) от Шведския медицински център.

"Тези амеби бяха навсякъде, те буквално изяждаха мозъчните ѝ клетки. Нямахме представа какво става, но когато изследвахме истинската тъкан, и видяхме, че това е амеба".

Около една година преди това, въпросната 69-годишна жена е развила хронична инфекция на синусите.

Когато лекарствата не облекчават симптомите, нейният лекар ѝ предлага да използва устройство за промивки, за да се изчистят синусите. Тези устройства промиват системата синусии с разтвор на солена вода, която почиства носния канал, но според указанията, е важно да се използва само дестилирана вода, за да няма никакви инфекциозни организми.

Това означава да се закупи дестилирана или стерилна вода или да се използва преварена и охладена чешмяна вода, която е вряла между 3 и 5 минути. Освен това, самото устройство също трябва да бъде стерилно, което означава, че се пречиства между употребите.

За съжаление, 69-годишната жена не е спазила тези инструкции. Вместо да използва стерилна вода, тя изчиства синусите си с филтрирана чешмяна вода, която не е била преварена.

След един месец подобно лечение, инфекцията на синусите се развива в голям обрив на моста на носа ѝ и зачервена кожа на носния отвор.

Въпреки няколкократните посещения при дерматолога, като първоначално имаше подозрения, че е нещо като розацея, загадката зад тези странни симптоми остава неразрешена, въпреки че внезапното влошаване здравето на жената година по-късно дава някои отговори.

Около една година след появата на носовия обрив, пациентката получава припадък, губи когнитивните си способности и лявата част на тялото й трепери.

Томографията разкрива нещо, което приличаше на тумор с размера на малка монета в моторната кора на дясната страна на мозъка. Биопсията показва некроза, което съответства на наличието на такъв тумор, но когато пациентката се завръща след няколко дни с нови симптоми, по-нататъшният анализ разкрива, че лезиите са разпространени в мозъка ѝ.

"На 19-ти следоперативен ден консултиращият невропатолог от Университета Джон Хопкинс предлага възможността за амебна инфекция", се казва в обяснението за случая.

"Последвалото хистопатологично изследване от втората резекция разкри ясно доказателство за амебна инфекция и драматична хеморагична некроза".

Въпреки че не е известно със сигурност как е получила жената амебната инфекция, изследователите подозират, че организмът - Balamuthia mandrillaris - е нахлул в мозъка на жената чрез "неподходяща назална промивка". Амебата първо навлиза в кръвообращението й, а после се установява в мозъка ѝ.

Без съмнение подобни инфекции са много редки. Всъщност, ако хипотезата на екипа е вярна, това е първият първи случай на мозъчна инфекция на B. mandrillaris от назална промивка, въпреки че има съобщения за друг вид амеба - Naegleria fowleri - която се инфилтрира в човешкия мозък по подобен начин.

"Това е изключително рядък случай, тази амеба дори не бе известна преди 20 години", коментира Кобс пред Q13 FOX.

Има около 200 случая в световен мащаб.

За съжаление, идентифицирането на причината става твърде късно за жената. Въпреки агресивната антиамебна терапия състоянието ѝ се влошава и след една седмица тя умира.

Изключителната рядкост на тези видове инфекции означава, че не бива да се паникьосваме, но в същото време изследователите напомнят на хората, които използват устройства като нети пот за почистване на синусите си, е наложително да го правят безопасно, като следват всички указания.

"Причината, поради която може да получите мозъчни инфекции чрез назална промивка, за разлика от пиенето на чешмяна вода или къпане в чешмяна вода, е че коренът на носа е единствената части на човешкото тяло, където има директна връзка на мозъка и централната нервна система с външния свят", обяснява отоларингологът Бен Блайер (Ben Bleier) от Харвардската Медицинска школа, който не е участвал в случая.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !