Епидемичен взрив от дезинформация за COVID-19 в един документален филм. Най-опасните твърдения в „Plandemic“

Ваня Милева Последна промяна на 14 май 2020 в 06:48 21856 21

Скрийншот от YouTube.

Миналата седмица умело продуцирано видео със заглавие „Plandemic“ плъзна по социалните медии, преди да бъде забранено от Facebook и Twitter заради разпространяваната от него дезинформация за новия коронавирус.

Сред неоснователните твърдения във видеото е, че маските "активират" вируса, плажовете имат лечебни сили и че ваксина срещу COVID-19, болестта, причинена от вируса, ще убие милиони. Тези твърдения, съзвучни с опорките на антиваксърското движение са категорично неверни, заявиха експерти по имунология и вирусология пред Live Science.

Видеото е интервю с Джуди Миковиц (Judy Mikovits), биохимик, чиято статия от 2009 г. за причините за синдрома на хроничната умора бе изтеглена от списанието Science, след като никой не можа да повтори изводите й и те бе доказано, че са в резултат на лабораторно замърсяване. В интервюто Миковиц отправя редица твърдения за това, че работата и кариерата й са съсипани от д-р Антъни Фаучи (Anthony Fauci), директор на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания. Историята на Миковиц е разгледана и обяснена подробно от списание Science.

Но освен че се опитва да дискредитира Фаучи, Миковиц изказва редица твърдения, които биха могли пряко да увеличат риска за хората да хванат SARS-CoV-2. 

Твърдение: Маските "активират" коронавируса.

Реалност: „Никой изглежда не разбира какво е имала предвид под това“, коментира Бертрам Джейкъбс (Bertram Jacobs), професор по вирусология в Аризонския държавен университет. Във видеото Миковиц казва: "Носенето на маска буквално активира собствения ви вирус. Разболявате се от собствените си реактивирани експресии на коронавируси и ако се случи SARS-CoV-2, тогава имате голям проблем".

Твърдението просто няма смисъл, заяви Марша Уилс-Карп (Marsha Wills-Karp) от Университета "Джонс Хопкинс". "Тя не знае нищо за имунитета, ако смята, че вдишането на инокулума [вируса], който вече имате в носа си, ще промени по някакъв начин излагането ви на вируса", пояснява Уилс-Карп пред Live Science. "Ако имунната ви система го идентифицирала, вие или сте изработили защитен отговор, или не сте го направили".

Нивото на защита от вирусни частици на други хора, осигурявано от маските, зависи от типа на маската, като медицинските от клас N95 дават най-добрата защита. Но изследователи в областта на общественото здраве смятат, че платнените маски могат да забавят предаването на коронавируса поне донякъде, като пречат на собствените дихателни капчици на хората да пътуват толкова далеч - и в пандемична ситуация всяко забавяне на предаването може да помогне.

Твърдение: Италия беше силно засегната от коронавируса, тъй като тяхната грипна ваксина се е отглеждала в кучешки клетки.

Реалност: Коронавирусът няма нищо общо с грипната ваксинация. В документалния филм Миковиц казва: "Италия има много старо население. Те са много болни от възпалителни разстройства. В началото на 2019 г. те получават непроверена нова форма на противогрипна ваксина, която имаше четири различни щама на грип, включително силно патогенния H1N1. Тази ваксина се отглежда в клетъчна линия, кучешка клетъчна линия. Кучетата имат много коронавируси".

Вярно е, че в една от ваксинациите срещу грип в Италия има четири различни грипни щама (въпреки че тази грипна ваксина е била тествана) и че вирусът е отгледан в клетъчна линия, идваща от кучета. Но няма "основание" да се прави връзка с коронавирус, заяви Джейкъбс пред Live Science. Грипният вирус във ваксината, като всяка грипна ваксина, се инактивира с химикали, за да се убие и да я направи неинфекциозна. В случай, че някой кучешки коронавирус би могъл да бъде в клетъчната линия, тази стъпка на инактивиране също би го убила, подчертава Джейкъбс. (И ако се случи нещо такова, грипната ваксина след това по всяка вероятност ще е инокулирала (създала имунитет) хора срещу коронавирус, а не ги е заразила с него.) По-важното е, че генетичният анализ на коронавирусния щам в Италия ясно показва, че това е същият коронавирус, който произхожда от Китай, отбелязва професорът. тясно свързана с коронавирусите на прилепите.

Но, каза Джейкъбс, твърдението повтаря познати рефрени на антиваксърското движение. По време на епидемията от СПИН възникнаха конспирации, че ХИВ идва от заразена полиомиелитна ваксина в Африка, припомня специалистът.

„Това е коментар извън контекста, но смятам, че е част от фолклора на антиваксърското движение“, каза Джейкъбс.

Един последен пирон в ковчега на конспирацията за връзката между грип и коронавирус: данните от Италия всъщност подсказват, че хората, които са имали противогрипна ваксина, са се справили по-добре по време на епидемията от коронавирус там, подчертава Бенджамин Теновър (Benjamin tenOever), микробиолог от Медицинското училище в Маунт Синай Икан. Най-вероятно хората, направили си противогрипни ваксини, са  по-склонни да ходят редовно на лекар, да се хранят здравословно, да спортуват и да се грижат за здравето си по други начини, което ги прави по-издръжливи към новата болест, уточнява Теновър.

Твърдение: Ваксините не работят и убиват хора.

Реалност: Въпреки че твърди, че не е антиваксърка, Миковиц отново повтавя антиваксърски лозунги, заявявайки, че новата коронавирусна ваксина ще „убие милиони“. Тя казва на интервюиращия: "В момента няма постъпна ваксина за нито един РНК вирус, която да работи".

Това е "нелепо" твърдение, казва Теновър. Някои от най-големите успехи на ваксинацията са ваксините срещу РНК вируси, включително полиомиелит, морбили и жълта треска. (РНК е нуклеинова киселина, която носи генетичния код на РНК вируса)

"Хората се учат от ваксината срещу жълтата треска, защото това е много добра ваксина", подчертава Джейкъбс. Една инжекция дава защита за цял живот.

По същия начин твърдението, че ваксините са убили милиони, няма реално основа. "Започнахме да използваме ваксини преди около 200 години и те спасиха милиони животи", отбелязва Джейкъбс.

В момента много лаборатории по света работят за създаването на коронавирусна ваксинация за рекордно кратко време. Но това може да се случи безопасно, пояснява Джейкъбс. Първо проучванията върху животни проверяват за всякакви опасни странични ефекти, преди да се тестват върху хора. И разработката на новата ваксина може да надгради това, което се знае за безопасността от старите ваксини, обяснява професорът. Например екип от Оксфордския университет в Англия започна изпитания с  хора на коронавирусна ваксина, която се основава на структурата на ваксината за близкоизточния респираторен синдром (MERS).

"Те имат огромно количество данни за използването на тази платформа срещу коронавирус, включително проучвания върху животни", разказва Джейкъбс. "Тъй като разполагаха с цялата тази подготовка, те можеха да преминат на тестове върху хора много по-бързо. Въпрос е само да извадят гените на MERS и да въведат гена SARS-CoV-2."

Сигурността вероятно няма да бъде основен проблем за коронавирусната ваксина, която няма да използва жив вирус, ао инактивирани фрагменти, които не са заразни, заяви Джейкъбс. По-голямото предизвикателство ще бъде да се гарантира, че ваксината е достатъчно ефективна, за да осигури добра имунна защита.

Твърдение: Микробите и "секвенциите" на плажа лекуват.

Реалност: Някои от изявленията на Миковицц изглеждат създадени, за да се харесат на хората и да звучат наукообразно, но по начин, който няма малко логичен смисъл - или по начин, който си е направо измама, обяснява Теновър.

Например тя омаловажава карантините, казвайки "Защо ще затваряте плажа? Имате секвенции в почвата, в пясъка. Имате лечебни микроби в океана в солената вода. Това е безумие."

Затваряме плажовете, обяснява Уилс-Карп, защото там се събират много хора и те не поддържат дистанция най-малко 2 метра) един от друг. Но що се отнася до "секвенциите" и океанските микроби, твърдението е объркано.

"Не знам за какво говори", кавза Уилс-Карп. Това, което може би прави Миковиц, е опит да свърже конспиративните си теории с легитимна наука като хигиенната хипотеза, според която излагането на "добри" бактерии помага да се тренира имунната система да не реагира непремерено на заплахите и предотвратява автоимунните разстройства и алергии. Или за да е привлекателна за хората, които знаят за полезните бактерии в стомашно-чревния тракт, които помагат за храносмилането  и които помагат да се предотврати установяването на вредни инфекциозни бактерии в червата.

Здравословният микробиом може дори да доведе до по-здрава имунна система, която да може да се справи по-добре с вирусите, обяснява Уилс-Карп. Но пясъкът и прибоят не е известно да имат конкретна антивирусна роля. За да останете здрави докато сте в изолация, намалете захарта и алкохола, предлага Уилс-Карп. Яжте храни, които не са преработени, като пресни зеленчуци. Вземайте пробиотици.

„Това са начините за поддържане на здравословна микробиома в червата“, пояснява Уилс-Карп. "Не мисля, че някой би твърдял, че плуването в океана ще помогне за това".

ИзточникDebunking the most dangerous claims of 'Plandemic', Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2095

21

istina

30.07 2021 в 20:18

P.S. Позната на родителите ми почина няколко дни след като й беше поставена втора ваксина за КОВИД. В причината за смъртта пише КОВИД, тъй като е дала положителна проба, СЛЕД поставянето на ваксината. Кой знае още колко хора като нея пълнят статистиките. Преди да й бъде поставена „ваксината“, жената нямаше КОВИД, нито хората, които са били в контакт с нея. Как ще го обясните?

Въпреки, че не беше боледувала от КОВИД дотогава, жената се „ваксинира“, защото се поддаде на масовата психоза, провеждана от такива като вас. Вие сте тези, които създават епидемичен взрив от дезинформация.

Господ вижда всичко и някой ден ще отговаряте пред него!

2095

20

istina

30.07 2021 в 20:16

Никой не твърди, че плуването в океана ще помогне за поддържане на здравословна микробиома в червата. Никой не твърди и, че пясъкът и прибоят имат конкретна антивирусна роля. Както вече казах, ИЗЛАГАНЕТО на добри бактерии В СЛЕДСТВИЕ на плуването в океана и досега с пясъка и почвата, е това, което помага. Думите на д-р Миковиц отново са изопачени. Явно „експертите“ нямат по-убедителни доказателства.

Не мисля, че хората, които живеят здравословно, плуват в океана за здраве и т. н., имат и проблеми с алкохола и захарта. Поне аз нямам. Вие, „експертите“ сте тези, които се опитват да се харесат на хората с тези псевдосъвети за здравословен живот в изолация. Ама че лицемерие!

2095

19

istina

30.07 2021 в 20:15

Твърдение на „експертите“: Здравословният микробиом може дори да доведе до по-здрава имунна система, която да може да се справи по-добре с вирусите, обяснява Уилс-Карп. Но пясъкът и прибоят не е известно да имат конкретна антивирусна роля. За да останете здрави докато сте в изолация, намалете захарта и алкохола, предлага Уилс-Карп. Яжте храни, които не са преработени, като пресни зеленчуци. Вземайте пробиотици.
„Това са начините за поддържане на здравословна микробиома в червата“, пояснява Уилс-Карп. "Не мисля, че някой би твърдял, че плуването в океана ще помогне за това".

Реалност: Никой не твърди, че това не са начини за поддържане на здравословна микробиома в червата. Интересно как изведнъж „експертите“ започнаха да препоръчват природни методи за здравословен живот като непреработени храни и по-малко захар, вместо добре познатата ни фармацевтика.

2095

18

istina

30.07 2021 в 20:14

Думите на д-р Миковиц отново са изкривени. Не става въпрос, че секвенциите в почвата и пясъка, или микробите в океана и в солената вода лекуват. Става въпрос за това, че ИЗЛАГАНЕТО на добри бактерии В СЛЕДСТВИЕ на плуването в океана и досега с пясъка и почвата, ще помогне, „експертите“ сами го казаха. Кое не разбират?

2095

17

istina

30.07 2021 в 20:14

Твърдение на „експертите“: Но що се отнася до "секвенциите" и океанските микроби, твърдението е объркано.
"Не знам за какво говори", кавза Уилс-Карп. Това, което може би прави Миковиц, е опит да свърже конспиративните си теории с легитимна наука като хигиенната хипотеза, според която излагането на "добри" бактерии помага да се тренира имунната система да не реагира непремерено на заплахите и предотвратява автоимунните разстройства и алергии. Или за да е привлекателна за хората, които знаят за полезните бактерии в стомашно-чревния тракт, които помагат за храносмилането и които помагат да се предотврати установяването на вредни инфекциозни бактерии в червата.

Реалност: Хем не разбирали за какво говори, хем казват абсолютно същото, което и тя, а именно че излагането на "добри" бактерии помага да се тренира имунната система да не реагира непремерено на заплахите и предотвратява автоимунните разстройства и алергии.
И кое наричате „конспиративни теории“? Че до тук всичко се оказа истина.

2095

16

istina

30.07 2021 в 20:11

Твърдение на „експертите“: Например тя омаловажава карантините, казвайки "Защо ще затваряте плажа? Имате секвенции в почвата, в пясъка. Имате лечебни микроби в океана в солената вода. Това е безумие."
Затваряме плажовете, обяснява Уилс-Карп, защото там се събират много хора и те не поддържат дистанция най-малко 2 метра) един от друг.
Реалност: Всеки, който може да мисли, „омаловажава“ карантините. Д-р Миковиц не се е изразила ясно и са изкривили думите й. Но ето какво казва проф. Долорес Кахил: „В действителност, вие се предпазвате от автоимунна болест като общувате с хора. Докато имунната система напада себе си, това показва, че нашата околна среда е твърде чиста. Като при прием на антибиотици, защото вие отстранявате естествената си флора и някои бактерии, причиняващи болести, може да се появят отново. Така че, по-добре да се виждате с повече хора, за да подсилите съпротивителните сили на имунната си система и така ще се запазите здрави. Няма доказателства, че локдауните работят.“

2095

15

istina

30.07 2021 в 20:06

Твърдение на „експертите“: Някои от изявленията на Миковицц изглеждат създадени, за да се харесат на хората и да звучат наукообразно, но по начин, който няма малко логичен смисъл - или по начин, който си е направо измама, обяснява Теновър.

Реалност: Вашите изявления звучат наукообразно.

2095

14

istina

30.07 2021 в 20:05

Твърдение на „експертите“: Най-вероятно хората, направили си противогрипни ваксини, са по-склонни да ходят редовно на лекар, да се хранят здравословно, да спортуват и да се грижат за здравето си по други начини, което ги прави по-издръжливи към новата болест, уточнява Теновър.

Реалност: Тук вече с глас съм се смяла :))) Аз живея здравословно и се грижа за здравето си „по други начини“, точно затова НЕ си правя противогрипни ваксини. Затова и НЕ се разболявам, за разлика от мои познати, които се ваксинират редовно и се разболяват редовно. (Има причина за това – обяснена е във филма.) Ако живееш здравословно, не е нужно и да ходиш редовно на лекар.

2095

13

istina

30.07 2021 в 20:04

Както се казва още във видеото: „Всичко, което не може да се патентова, е отстранено, защото няма как да се печелят пари от него. Всички естествени лекарства, които имаме от векове. Играта е да се предотврати терапията, докато не се заразят всички и да наложат ваксината

2095

12

istina

30.07 2021 в 20:03

Твърдение на „експертите“: В момента много лаборатории по света работят за създаването на коронавирусна ваксинация за рекордно кратко време. Но това може да се случи безопасно, пояснява Джейкъбс. Първо проучванията върху животни проверяват за всякакви опасни странични ефекти, преди да се тестват върху хора. И разработката на новата ваксина може да надгради това, което се знае за безопасността от старите ваксини, обяснява професорът. Например екип от Оксфордския университет в Англия започна изпитания с хора на коронавирусна ваксина, която се основава на структурата на ваксината за близкоизточния респираторен синдром (MERS).

Реалност: Какво е нивото на смъртност в опитите с животни, също вече е известно, въпреки жестоката цензура. Това, което още скриват „експертите“ е, че ваксина не е нужно изобщо да се разработва. Има достатъчно мощни средства за справяне с коронавируса като цинк, витамин С и Д, хидроксихлорохин.