Еволюцията на половете пречи на еволюцията на видовете

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 февруари 2018 в 13:59 5160 0

Кредит Dr Daniel Pincheira-Donoso/School of Life Sciences, University of Lincoln

Половият диморфизъм на гущерите Liolaemus nigriceps

Биолози установиха, че самците и самките от един вид могат да бъдат толкова различни, че да заемат различни екологични ниши.

Това не само възпрепятства еволюцията на други видове и колонизирането на местообитанията, но и противоречи на общоприетите теории за връзката между биологичното разнообразие и естествения отбор.

Резултатите от новото проучване са публикувани в списанието Global Ecology and Biogeography.

Според "Произхода на видовете" на Чарлз Дарвин, новата среда с незаети ресурси - например планини или остров - може да доведе до появата на нов вид. Окупиралите "свободните" места организми ще се адаптират към новата среда и ще придобият нови специфични за нея особености.

Според новата работа на биолозите подобен процес може да възникне в рамките на един вид, което води до висока степен на полов диморфизъм (анатомични разлики в структурата на тялото на мъжките и женските от един вид, освен половите органи). В резултат на това представителите на един пол могат да станат по-големи, да придобият ярък цвят или да променят диетата, т.е. да преминат през същите етапи, както при разделянето на видовете. Този еволюционен процес може да увеличи биоразнообразието в региона.

"Следователно, половете и видовете са еквивалентни, но антагонистични единици за заемането на екологичните ниши" - пишат изследователите.

В новата работа се разглеждат животни от Чилийските Анди и Патагония. Например при гущерите диморфизмът е много ясно изразен, а представителите на различни полове заемат различни екологични ниши. Това пречи на еволюцията на други видове, които нямат къде да се врадят в екосистемата.

"Нашето проучване предоставя доказателства за интересен феномен, когато еволюцията на половете от един вид може да замени развитието на един нов вид, което добавя още едно ниво на нашето разбиране за биологичното разнообразие", - обяснява водещият автор Даниел Пинчър Доносо от Университета Линкълн във Великобритания. - "Важно е да се разбере, че разнообразието на живота на планетата се дължи не само на различните видове, но също така и на независимото развитие на мъжките и женските".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !