Езикът на тялото разкри родители, убили дъщеря си (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 31 август 2017 в 11:48 15153 1

Кредит Discovery

Анализ на експерт по езика на тялото разкри вината на Ифтикхар и Фарзана Ахмед, докато са интервюирани за убийството на 17-годишната си дъщеря Шафилеа Ахмед, която изчезна през 2003 г., съобщава The Mirror.

Шафилеа Ахмед е една от най-известните жертви на "убийствата на честта" - при които жени и момичета, накърнили честта на семейството си или тяхната култура, са наказвани жестоко, често със смърт.

Клиф Лансли (Cliff Lansley), експерт по езика на тялото от Emotional Intelligence Academy, анализира кадри от интервюто на пакистанското семейство, в което твърдят, че са били жертва на насилие на расова основа.

Във видеото на въпрос към Ифтикар, дали е имал участие в изчезването на дъщеря си, той отговаря: "Никога. Не мога дори да си го представя".

Но според Клиф Лансли, който споделя разкритията си в серията на Investigation Discovery, наречена "Faking It: Tears of a crime", бащата сам се уличава с кимване на главата.

Кимане за "да", докато отговорът е "не "

В почти всяка култура по света (с изключение на България), като се кимва с глава означава "да", а като се върти настрани означава "не", но скоростта и честотата, с която се извършва кимването може да носи различни значения.

Бавното кимване често означава, че някой слуша, докато бързото кимване означава, че слушателят е чул достатъчно и иска да говори.

Но е подозрително, когато някой кима глава за "да", а казва "не", и обратното. Това може да бъде белег, че лъже.

И случаят с Ифтикар Ахмед е такъв. Главата на бащата се движи вертикално нагоре-надолу в момента на запитането за участието му в убийството, точно когато изразява словесно своя отказ, обяснява Лансли.

"Той е със затворени очи, говори по-тихо и виждаме, че главата кима за "да". Малко по диагонал, но това е вертикално движение ", разказва екпертът пред The Mirror.

"Фарзана седи неподвижна", добавя Лансли. "Но тя реагира леко, когато той заяви, че никога не е участвал. Може да забележите този малък кос поглед надясно. Тя поглежда, може би, за да провери, дали е отговорил правилно".

"Той говори през цялото време, но тя е мълчаливият архитект зад целия този епизод".

Трагедията

Бяха нужни почти шест месеца да бъде намерено тялото на Шафилеа и девет години, за да се разкрие истината за убийството й.

Ифтикар и Фарзана са душили 17-годишната си дъщеря до смърт пред четиримата й братя и сестри с найлонова торба в дома им в Уорингтън, Чешър, заради избора й на западни дрехи, установи съдът.

Това е кулминацията на години спорове за желанието на Шафилеа да следва по-западен начин на живот. Тя учи за адвокат и проявява интерес към дрехи, грим, а също и момчета.

Шафилеа не е обявена за издирване от родителите си, а от колежа си през септември 2003 г., когато не се е появила една седмица, и нейните приятели са били загрижени, че не могат да се свържат с нея. През февруари 2003 г. Шафилеа е избягала от дома си, за да не бъде отведена в Пакистан, където да бъде омъжена по принуда. Тя моли социалните служби да й помогнат да си намери жилище. В заявката тя цитира домашното насилие като причина за желанието си да напусне.

"Майка ми ме държи, докато баща ми ме удря", пише тя. "Не ми даваха да ходя на колеж и на работа".

Шафилеа Ахмед. Снимка: Wikimedia Commons

Сестра й Алиша дава показания по време на процеса и описва как родителите й са душили Шафилеа с найлонова торба в гърлото, а с ръце са притискали лицето й, за да й попречат да диша.

След това Алиша е видяла майка си в кухнята "да сортира купчина одеяла и чаршафи" и "да държи няколко черни чували за смет и две ролки залепващи ленти".

Родителите й протестират, че са невинни, след като са арестувани заедно с още пет далечени роднини непосредствено след трагедията.

Те са били освободени без обвинение, но след като Алиша свидетелства, Ифтикар и Фарзана са затворени за 25 години през 2012 година.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

01.09 2017 в 01:55

"... и виждаме, че главата кима за "да". Малко по диагонал, но това е вертикално движение..."

Фантазии. Той въобще не кима за "да". Повдига си предизвикателно главата за да наблегне на отрицанието и след това я навежда леко напред готов за сблъсък. Кимането за "да" винаги е именно кимане: надолу-нагоре, а не нагоре-надолу.