Фалшив "Божествен шлем" предизвиква мистични преживявания

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 януари 2018 в 00:00 3258 0

Кредит Lowlands.nl

Снимка от реклама, използвана за привличане на участници в изследването по време на музикалния фестивал Lowlands.

Обикновена скейтборд каска с прикрепени нефункциониращи жици се доказа, че има мощен плацебо ефект - особено сред хора, които описват себе си като духовни, съобщава Science Alert.

Установи се, че така нареченото устройство "Божествен шлем" може да достави "мистични преживявания" на изпробвалите го участници на тридневен музикален фестивал в Холандия - но интересното е, че алкохолът няма влияние върху ефекта.

Целта на изследователския екип, начело с Дейвид Маиж (David Maij) от Университета в Амстердам, бе да проучи ролята на алкохола в контекста на религиозните ритуали.

Изследването може да се прочете в пълен размер в списание Religion, Brain and Behavior.

Добре известно е, че са използвани различни вещества за предизвикване на транс и мистични преживявания, но ефектът от употребата на алкохол в религиозните ритуали е сравнително слабо изследван.

"Би могло в контекста ритуалното внушение алкохолната интоксикация да улеснява мистичните и квази-мистичните (т.е., необикновените) преживявания”, пишат учените в статията си.

За да определят дали алкохолът играе роля в религиозната чувствителност, учените използват устройство, наречено "Божествен шлем". Първоначално предназначен за проучване на ефекта на слаба електромагнитна транскраниална мозъчна стимулация на паранормални преживявания в проучване от 2000г., шлемът впоследствие се оказа полезен инструмент за предизвикване на "плацебо" преживявания.

Експериментът се провежда по време на фестивала Lowlands като 193 участника използват шлема. Казано им е, че каската електрически ще стимулира мозъка им, за да предизвика духовно преживяване.

Участниците попълва въпросници, свързани с тяхната религиозност и духовност, и извършват теста. Проверяват се и нивата им на алкохол в кръвта, като им е казано, че са свързани с оборудване за следене на тяхното здраве.

Участниците стоят със завързани очи със слушалки, по които им се пуска бял шум и с божествения шлем на главата в продължение на 15 минути. Ако усетят, че се случва нещо "извънредно" през това време, трябва да натиснат един бутон.

Експерименталната постановка (Maij et al., Religion, Brain & Behavior, 2018)

В действителност здравните монитори не са свързани с нещо, а шлемът е боядисана в метален цвят скейт каска с жици, прикрепени към фалшиво устройство с трепкащи светлини светлина и към шлема не е приложен какъвто и да е електрически генератор", пишат изследователите в статията .

По-голямата част от участниците съобщават, че са почувствали някакви "необикновени" преживявания. До момента най-често срещаният тип е слаби докосвания при 78.5% от участниците, а 30,1% съобщават и за по-силни телесни усещания. Други преживявания включват халюцинации, както и изкривяване на времето и  пространството.

Около 30,3% докладват, че не са могли да се концентрират или са били скептични по време на процеса.

Важно е да се отбележи, че 73,2% от участниците консумират алкохол в деня на тестването, 16.8% консумира алкохол и поне един друг вид наркотик, 7.4% не консумират алкохол или наркотици, и 2.6% използва най-малко един вид дрога, без да консумират алкохол.

Някои участници съобщават, че плават над стола си, докато други - чуват гласове.

"Имах чувството, че каската е поела контрола над мен. Главата ми започна да се обръща, а очите ми - да се въртят", съобщава един от участниците.

"Една силна гравитация или магнитна сила дърпа главата ми назад. Исках да си движа главата, но бе просто невъзможно".

"Разпаднах се на стола, столът падна и започнах да се нося над него. Бюрото започна да се клати силно и почувствах присъствието на тъмна фигура до мен. Тя ми прошепна нещо, че не можах да го разбера".

Като цяло изследователите откриват, че алкохолът няма никакво влияние върху тези резултати, както и фактическото съдържание на алкохол в кръвта и интоксикацията на участниците.

Независимо от това, стимулацията на плацебо ефект върху мозъка предизвиква широка гама от реакции - тези, които се самоопределят като духовни, но не и религиозни, по-често имат успешно "мистично" преживяване.

"Вие винаги имате някакви случайни колебливи телесни усещания, но просто не знаете за тях. В комбинация с контекста и сензорната депривация (лишаването от сетивни усещания), сега тези телесни усещания трябва да се интерпретират по отношение на нашето внушение”.

"С Божествения шлем изследванията най-накрая имат инструмент, който да проучва в реалния живот "необикновените преживявания", като говоренето на езици или усещане на Светия Дух в контролирана лабораторна среда", заключава Маиж на страницата PsyPost

"Осъзнавайки ограниченията на изследването, не открихме доказателства, че обективната или субективна алкохолна интоксикация повишава чувствителността на хората към очакваната манипулация, но бъдещите изследвания ще могат да решат този проблем с помощта на по-високи дози на алкохол в по-валиден контекст" - заключават изследователите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !