Фойерверки и птици: Скритата цена на празника

Промените в поведението на птиците продължават дълго след като фойерверките са отминали.

Ваня Милева Последна промяна на 26 декември 2022 в 11:38 2038 0

Изследователи от Института по поведение на животните "Макс Планк" в Констанц, Германия, и Нидерландския институт по екология използват GPS проследяване, за да проучат миграционните модели на арктическите гъски в Германия, Дания и Нидерландия по време на новогодишните празници.

Анализирайки данните за движението на 347 гъски, те са успели да наблюдават въздействието на фойерверките върху поведението на птиците.

Установено е, че в навечерието на Нова година гъските рязко напускат местата си за нощуване и отлитат към райони, които са по-далеч от човешките селища.

Гъските, които са били засегнати от фойерверките, са почивали два часа по-малко и са прелетели по-дълги разстояния, понякога до 500 км без прекъсване. Това поведение продължило през всички изследвани дни след празненствата, тъй като гъските прекарвали повече време в търсене на храна и никога не се връщали на първоначалните си места за нощуване.

Всяка година по целия свят се изстрелват фойерверки за посрещане на новата година. Този нощен спектакъл от светлина, цветове и звуци е приятен за хората, но не толкова за животните. Всеки, който има домашен любимец, знае, че комбинацията от силни взривове, ярки светлини и дим може да предизвика страх и дезориентация у животните. В многое страни смущенията в новогодишната нощ се засилват от наличието на фойерверки за развлечение, които гражданите могат да купуват и да изстрелват в продължение на часове преди и след полунощ. Те значително увеличават мащаба на смущенията, като надхвърлят няколко централизирани публични прояви и включват експлозии, разпръснати на голямо разстояние.

През последното десетилетие проучвания в Европа започнаха да разкриват отрицателното въздействие на фойерверките върху дивите птици. Проучване от 2011 г. използва метеорологичен радар, за да покаже, че хиляди птици в Нидерландия излитат във въздуха в полунощ в новогодишната нощ, когато започват фойерверките. Изследванията обаче все още не са създали ясна представа дали фойерверките променят важни поведенчески модели, като хранене и сън, и дали птиците са в състояние да се възстановят след непосредственото смущение.

Гъски с GPS проследяващи устройства

С помощта на GPS проследяващи устройства екип от учени за пръв път е определил количествено въздействието на широко разпространените новогодишни фойерверки върху поведението на отделни птици. Събрани са GPS следи за 347 екземпляра в дванадесетте дни преди и дванадесетте дни след новогодишната нощ в продължение на осем последователни години, като всеки екземпляр е проследяван средно две години.

Четирите изследвани вида са големи белочели, белочели, розовогуши и бобени гъски. Всички те са арктически мигриращи видове, които прекарват зимата си в почивка и хранене в Северна Германия, Дания и Нидерландия. Но резултатите от проучването разкриват значителни промени в поведението на всички видове при зимуване в отговор на фойерверките. Обикновено гъските се връщат в един и същ водоем за няколко нощи, като почиват на повърхността и се движат много малко, като по този начин пестят съществена енергия. Но през нощта на Нова година, когато са изстрелвани фойерверки, гъските напускат по-често местата си за спане и прелитат средно от 5 до 16 километра по-далеч и от 40 до 150 метра по-високо, отколкото през предишните нощи.

"Стряскащо е да се види колко по-далеч летят птиците в нощите с фойерверки в сравнение с други нощи", споделя Андреа Кьолш (Andrea Kölzsch), учен от Института за поведение на животните "Макс Планк" и първи автор на изследването. "Някои индивиди прелетяха стотици километри за една нощ, преодолявайки разстояния, които обикновено прелитат само по време на миграция."

Изтичащи прахови частици

Успоредно с това екипът измерва съдържанието на прахови частици във въздуха в близост до местата за нощуване, като установява, че то се увеличава с до 650 % в новогодишната нощ във всички изследвани места. "Установихме, че птиците напускат местата за нощуване и избират места, които са по-далеч от хората и с по-ниско съдържание на прахови частици, което силно подсказва, че те се опитват да избягат от фойерверките", посочва Кьолш.

През последната година от проучването екипът получава уникална възможност да контролира ефекта от фойерверките. Пандемичното затваряне на страната през 2020/2021 г. доведе до повсеместна забрана на фойерверките и значително намали нивата на тревожност. Въпреки това ефектите от повишената летателна активност, разстоянието и височината все още бяха налице в новогодишната нощ при два от четирите вида гъски.

"Това предполага, че дори малки количества фойерверки ще променят поведението на гъските по начин, който може да намали шансовете им за оцеляване, поне при тежки зими", твърди Барт Нолет (Bart Nolet), старши изследовател в Нидерландския институт по екология и съавтор на изследването. "За да се осигури безопасно пространство за птиците, фойерверките за развлечение трябва да бъдат забранени в районите в близост до национални паркове, резервати за птици и други важни места за почивка на птиците."

Освен незабавната реакция на фойерверките, птиците също така са се хранили с десет процента повече и са се движили по-малко през дванадесетте дни след новогодишната нощ. "Птиците вероятно компенсират допълнителната енергия, която са изразходвали през нощта на фойерверките", обяснява Нолет.

Справка: “Wild goose chase: Geese flee high and far, and with aftereffects from New Year’s fireworks” by Andrea Kölzsch, Thomas K. Lameris, Gerhard J. D. M. Müskens, Kees H. T. Schreven, Nelleke H. Buitendijk, Helmut Kruckenberg, Sander Moonen, Thomas Heinicke, Lei Cao, Jesper Madsen, Martin Wikelski and Bart A. Nolet, 24 November 2022, Conservation Letters. DOI: 10.1111/conl.12927

Източник: Fireworks and Birds: The Hidden Costs of Celebration
Netherlands Institute Of Ecology

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !