Формата на лицето подсказва склонни ли сте към изневяра

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 септември 2017 в 00:16 12088 2

Кредит University of Toronto Psychology

Независимо дали разглеждате Tinder или някого в другия край на бара, оказва се, че може да се каже много за един човек по формата на лицето му. Или най-малкото, дали ще осъществите по-бърз сексуален контакт.

Така е според ново изследване, публикувано в списание Archives of Sexual Behavior, което е установило, че хората с по-широки лица или по-висока стойност на съотношението ширина/височина (fWHR - Facial width to height ratio) притежават по-високо либидо. Мъжете, но не и жените, с високо fWHR също са по-склонни да изневеряват на партньора си и да търсят случаен секс, съобщава EurekaAlert!.

Индикаторът fWHR се счита за морфологичен сигнал, свързан както с половия диморфизъм, така и със социалните функции, характерни за даден индивид.

Параметърът fWHR предизвиква все по-голям интерес за психолозите. В други, предишни изследвания учените откриват връзка на fWHR с агресивността и редица други черти. Сега изследователи от университета в Ниписинг (Канада) установиха връзка между съотношението на ширината и височината на лицето със степента на сексуална активност, използвайки резултатите от две отделни проучвания.

В първото 145 хетеросексуални студенти от двата пола в сериозна връзка са помолени да попълнят анкета. Те са разпитвани от междуличностното си поведение и сексуално желание, с въпроси като "Колко често изпитвате сексуално желание?" и "Колко често имате оргазъм средно на месец?". Също така изследователите измерват показателя fWHR на участниците в експеримента по техни снимки.

Учените разширяват базата на своите констатации във второ, по-голямо проучване, включващо 314 студенти. Този път те са анкетирани и за сексуалната и социосексуална им ориентация, както и дали са склонни да изневерят на дългосрочния си партньор, както и тяхното желание за секс. Социосексуалното поведение се определя по скала от ограничено (чувство на неудобно при случаен секс) до неограничено (усещане за пълна отмора при случаен секс). Отново са направени снимки, за да се определи fWHR.

Пример за определяне на fWHR. Източник: lenguajecorportal.org

И в двете проучвания и мъжете, и жените, с по-висок fWHR са склонни да имат по-силно сексуално желание. Второто проучване установи, че мъжете, но не и жените, с по-висок fWHR са по-склонни да се възползват или да се чувстват комфортно при случаен секс (тоест, те са имали неограничена социосексуална ориентация) и е по-вероятно да изневеряват на партньора си. Като цяло, мъжете имат по-голяма склонност към случаен секс и изневяра, отколкото жените.

Според Стивън Арноки (Steven Arnocky) тези резултати показват, че по fWHR е възможно да се предскаже нивото на сексуалната активност на мъжете и жените.

"Данните показват, че характеристиките на лицето могат да предадат важна информация за сексуалната мотивация на човека", обяснява психологът. Най-високото ниво на сексуална активност бе демонстрирано от хора с къси и широки лица. Също така те са по-склонни към изневяра. И не става дума за нови романтични чувства, а за случайни връзки.

Изследователите казват, че корелацията между пропорциите на лицето и сексуалното желание се дължи на нивото на хормона тестостерон по време на пубертета.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

22.09 2017 в 02:23

Ти па къде се буташ между истинските палачинки.
Но аз съм възмутен, де. Понеже пак изпадам от статистиката.

15914

1

поп Дръвчо

21.09 2017 в 13:37

Ей сега жената ще ми измери муцуната и ще ми скъси синджира.