Фосил на 1 милиард години е най-старото доказателство за фотосинтезата

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 26 февруари 2020 в 00:32 3155 0

Кредит Tang et al., Nature Ecology & Evolution, 2020)

Особени тъмни линии, вградени в древни скали са едни от най-важните доказателства за възникването на фотосинтезата. На възраст 1 милиард години, тези малки фосили са най-стария пример за зелени водорасли, откриван някога и описан в публикация в Nature Ecology & Evolution.

Дори след толкова години, фосилите имат някои общи характеристини със съвременните водорасли. Те са многоклетъчни организми с разклонена структура и дори коренова система. 

Палеонтолозите кръщават новооткрития древен вид Proterocladus antiquus и той задминава предишния рекордьор Proterocladus на 800 милиона години (но е възможно да са един и същи вид).

Това откритие предполага, че водораслите вече са били разпространени в океаните, много преди растенията да се разпространят на сушата. 

"Цялата биосфера зависи в голяма степен от растенията и водораслите за храна и кислород, но земните растения са еволюирали преди едва 450 милиона години", разказва палеонтологът Шухай Сяо (Shuhai Xiao) от Техническия университет на Вирджиния. "Нашето изследване показва, че зелените водорасли еволюират преди около 1 милиард години". 


Структура на водораслите. Кредит: Tang et al., Nature Ecology & Evolution, 2020

Самите фосили са малки, дълги едва няколко милиметра, подобни на резки върху седиментни скали, открити във формацията Нанфен в провинция Ляонин, Северен Китай. Но при изичаването под микроскоп деликатната им разклонена структура се вижда идеално. 

Откривани са и по-стари фосили, но от червени водорасли като Bangiomorpha pubescens, датиран на около 1,047 милиарда години. Те също са важни за изучаването на фотосинтезата, но особеното на P. antiquus е, че са зелени.

Смята се, че зелените растения Viridiplantae са се появили преди около 2,5 милиарда до 635 милиона години. Фосилите на древни растения са редки, което прави определянето на времевия период изключително трудно. Учените не знаят и кога са еволюирали от едноклетъчни в многоклетъчни организми, нито откъде са възникнали. 

Някои смятат, че подобно на многоклетъчните животни, Viridiplantae започват от океана като водорасли преди да се преместят на сушата и да еволюират до различните растения, които познаваме днес.

Други вярват, че сладководните реки и езера са дали началото на растенията, откъдето те са достигнали до океана преди да се окажат на сушата. 

P. antiquus подкрепя океанския произход, защото са изключително сходни със съвременните водорасли.

Художествена възстановка на водораслите. Кредит: D. Yang

"Има някои съвременни зелени водорасли, които изглеждат много подобни на фосилите, които открихме", обяснява Сяо. "Група съвременни зелени водорасли, познати като Siphonocladales, особено много приличат по форма и размер на фосилите, които открихме".

Разклонената структура и малките размери водят екипа към хипотезата, че P. antiquus е тип древни Siphonocladales, въпреки че посочват, че не може да се изключи и възможността P. antiquus да са развили независимо подобна морфология и сега да са изчезнали. 

Въпреки това, дори да са изчезнал вече вид, тяхното сходство предполага да са живели в подобна среда, която е океанът. Това откритие, на свой ред, може да помогне за опознаването на древната океанска среда. И разбира се това носи още информация за това колко е сложно и мистериозно генеологичното дърво на растенията. 

"Тези водорасли имат много разклонения, израстъци и специализирани клетки, познати като акинети, често срещани в този тип фосили", допълва Сяо. "Заедно, всички тези структури предполагат, че фосилът е на зелено водорасло с комплексна многоклетъчна структура, на възраст около 1 милиард години. Вероятно това е най-древният фосил на зелени водорасли."

Източник: Science alert - Look at These Mind-Blowing Fossils of 1 Billion-Year-Old Seaweed

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !