Генетиката се опитва да си скъса опашката

Петър Кичашки Последна промяна на 23 януари 2019 в 00:00 12193 1

Джеймс Уотсън и колегата му по Нобелова награда Френсис Крик. Science Photo Library

Тези дни из медиите популярност доби информацията, че Нобеловият лауреат и откривател на ДНК структурата Джеймс Уотсън е бил лишен от почетните си титли от лабораторията Колд Спринг Харбър, САЩ. Причината – откровено расистките възгледи на Уотсън споделяни от него не веднъж и наскоро препотвърдени в документален филм, а именно, че белите и чернокожите имали различни умствени способности заради расата си. За „доказателство“ Уотсън привеждал IQ тестове. Тази новина разбуни кошера на обществените и научни дебати като повдигна завесата около нещо, което в сериозната наука се знае отдавна – генетиката има малка мръсна тайна в килера си. Тайна, която все по-често ще изплува на повърхността.

Когато стане дума за псевдонауката „евгеника“, хората се сещат за едно име – Адолф Хитлер. Именно върху ненаучните и расистки разбирания на тази теория, че човечеството може да подобри „генофонда си“ като „чифтосва“ носителите на „добри“ гени и премахва носителите на „лоши“ такива, стъпват нацисите, за да проведат най-отвратителната и човеконенавистна проява на екстремен расизъм в човешката история – Холокоста. Избиването на милиони хора заради расовата и етническата им принадлежност се реализира като стъпва върху „научните“ разбирания, че едни раси са по-добри от други. Свързването на евгениката, която служи за фундамент на нацистката расова теория, с Хитлер обаче е вярно само дотолкова, доколкото нацистите институционализират екстремния расизъм в огромни мащаби. Обективната истина е, че с евгениката, макар да се развива от нацистите, не е патент на нацистки Берлин или Нюрнберг. Много по-вярно е да кажем, че макар и да не е измислена в Колд Спринг Харбър, именно тази лаборатория става първата научна институция за развитие и популяризиране на евгениката.

Намиращата се в щата Ню Йорк лаборатория е много повече от „генетична лаборатория“ и „люпилня за Нобелови лауреати“. Колд Спринг Харбър е първата в света научна институция, която подкрепя, разширява и развива „науката“ евгеника. Под ръководството на известни американски учени като Чарлз Дейвънпорт и Хари Лафлин именно в Колд Спринг Харбър се създава Офисът за евгенистични записи, който има за задача да проучи родословните дървета на американския народ. Целта е да се „докаже“ онова, което е недоказуема теория, а именно, че е възможно „добрите“ и „лошите“ гени да се отделят едни от други и чрез „позитивна“ евгеника (насърчаваща „чифтосването“ между „добрите“) и „негативна“ евгеника (ограничаваща „чифтосването“ между „лошите“) да се създаде една по-добра версия на човечеството. В името на тази псевдоблагородна идея ще се извършат едни от най-ужасните неща в човешката история. Тази „наука“ хваща корени именно в Колд Спринг Харбър и това не е случайно. За нея ударно финансиране изсипват едни от най-богатите тогава (а и до днес) американски фамилии – Карнеги, Рокфелер, Хариман и др. Влиянието на Колд Спринг Харбър и нейният кошер от евгеници стига до там, че успява да пробие на институционално ниво и в периода от 1907 до 1937 г. общо 32 американски щата ще въведат евгенистични закони, които водят до принудителни стерилизации на хиляди хора с увреждания. Това са историческите факти – проверими, доказуеми и ясни за всеки, който се е занимавал научно, исторически или юридически с темата.

Днес, казано по български, Колд Спринг Харбър се опитва да си откъсне опашката като си измие ръцете с Джеймс Уотсън. Уви, Уотсън не е един расист, който се явява изключение от голямата наука генетика. Обективната истина е, че в голяма степен евгениката, по модерному, се ребрандира в генетика след Втората световна война и след като светът научава за зверствата на нацистите в името на „чистата раса“ и евгениката. В този смисъл „научният“ расизъм е една мрачна малка тайна в килера на генетиката. Разбира се, че науката генетика е помогнала много за развитието на човечеството. Но не бива да се забравя нейният зловещ корен. Не бива да се пропуска обективната историческа истина, че генетиката възниква, развива се и укрепва като расистка псевдонаучна теория във Великобритания и САЩ, впрочем пропагандирана от едни от най-големите имена на британската и американска левица. Именно левицата на Острова и Отвъд океана, водена от присъщия си етатизъм и желание за социално инженерство, провокира и развива тази теория до голямата политика. Но това е друга голяма тема. Важно обаче е да не се замитат тайните на евгениката под килима и да се обяснява как видите ли расизма на такива като Джеймс Уотсън е нещо инцидентно и нямал общо с Колд Спринг Харбър или генетиката. Не бива да се забравят онези хиляди хора с увреждания, които биват принудителни стерилизирани, а в последствие и убивани в името на евгениката, която се популяризира и развива именно в такъв тип лаборатории. Такива са обективните исторически и юридически факти. Тепърва ще се пише много по тях.

Защото е важно да се помни и никога да не се забравя какви чудовищни неща са вършени в името на „общото благо“.

____

Авторът Петър Кичашки е български юрист, правозащитник и общественик, изпълнителен директор на Института за модерна политика, сред учредителите на гражданското Движение "Модерна България". От 2017 г. е член на Комисията за защита от дискриминация.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11866

1

кумчо вълчо

24.01 2019 в 13:39

Голям плурализъм на мненията, истрили сте ми коментара :)
Браво! Чудни сте!