Генетиците са готови да създадат мамут

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 март 2015 в 23:25 11525 1

Мамутите са доминирали на територията на Северна Европа само преди десет хиляди години.

Американски генетици са успели да вкарат 14 гена на древните, изчезнали вече мамути, в ДНК-то на съвременен слон, съобщава сайтът WIRED.

Изследователският екипът под ръководството на професорът по генетика в Харвардския университет, Джордж Чърч (George Church) прилага нова техника -  инструментът за редактиране на геноми - CRISPR. 

"Ние работихме предимно с гените, отговорни за оцеляването на организма при ниски температури: гените на гъстата козина, големите уши и подкожната мазнина и преди всичко - хемоглобина. Сега разполагаме със здрави клетки на слон с ДНК фрагменти на мамут. Все още не сме представили резултатите от този експеримент в рецензирано списание, но възнамерява да го направим в близко бъдеще", - казва Чърч в интервю пред The Sunday Times

Мамутите са изчезнали само преди 3000 години. Но от запазени останки под вечните ледове в Сибир учените са успели да извлекат гени, годни за експерименти.

Чърч е един от най-изявените противници на клонирането на мамути. Ученият смята, че е по-разумно поетапно да се реконструира целия геном на древните животни от оцелелите ДНК фрагменти, които да се вмъкват в клетките на техните роднини - индийските слонове.

Според Чърч, мамутите, пък дори и техните неточни копия, ще играят важна роля в стабилизирането на екосистемите на сибирската тундра, застрашени от топенето на вечните ледове.

Но не всички учени подкрепят възкресяването на мамутите.

"В момента са  заплашени от изчезване африканските и индийски слонове. Защо да връщаме от оня свят друг слон, когато дори живите видове не можем да спасим от изчезване? По-добре да се харчат пари за да се защити това, което имаме, а не животно, което е изчезнало преди хиляди години", - каза експертът по древна ДНК проф. Алекс Гриинууд (Alex Greenwood).

На 20 март ви съобщихме как с помощта на същата процедура - CRISPR, учените са се научили да заобикалят основните законите на генетиката и да предават мутации с 97% ефективност на следващото поколение - Верижна реакция на генни мутации.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.01 2016 в 18:29

T-Rex finds this to be offensive. And also discriminating :D