Гигантски орли с размах на крилете 3 м са живели в Австралия преди 50 000 години

Фосили, открити в Австралия, принадлежат на новооткрит вид изчезнал орел, който е бил достатъчно голям, за да вземе плячка с размерите на хобит, подобно на измислените гигантски орли във "Властелинът на пръстените"

Ваня Милева Последна промяна на 22 март 2023 в 00:48 4552 0

Клиноопашат орел лети в небето

Кредит Wikimedia Commons

Новооткритият вид изчезнал орел е бил повече от два пъти по-голям от живия клиноопашат орел (Aquila audax), който е живял заедно с древната птица в Австралия.

Древен орел, който някога се е извисявал над Австралия, напомня измислените гигантски орли от фентъзи епоса на Дж. Р. Р. Толкин "Властелинът на пръстените" според Live Science. Макар че реалните гиганти не са били толкова огромни, колкото измислените си събратя (и почти сигурно не са могли да бъдат яздени от магьосници), те вероятно са били достатъчно силни, за да могат да вземат плячка с размерите на хобит (по-реалистично - кенгуру) с огромните си нокти, очертава ефектното си сравнение научно-популярното издание.

От фосилни останки, открити в Южна Австралия, са идентифицирани нов род и вид гигантска граблива птица от , наречена Dynatoaetus gaffae или мощен орел на Гаф.

Новооткритият вид е описан от колекция фосили, открити между 1959 и 2021 г. във вертикална пещера с дълбочина 17 метра в щата Южна Австралия. Костите, които включват крила, крака, нокти, гръдна кост и череп, разкриват, че гигантската птица вероятно е имала нокти с дължина около 30 сантиметра и размах на крилете около 3 метра, което я прави най-голямата регистрирана хищна птица в Австралия, пишат изследователите в ново проучване, публикувано в Journal of Ornithology.

Dynatoaetus gaffae е бил член на Accipitridae (Ястребови) - семейство на малки и големи хищни птици, което включва орли, ястреби и лешояди от Стария свят.

Древната птица е живяла в Австралия по време на плейстоценската епоха, преди 700 000 до 50 000 години.

Размерите му са доста големи в сравнение с тези на повечето живи орли, но все пак е по-малък от най-големите известни екземпляри на два други далечно свързани изчезнали вида: орелът на Хааст (Hieraaetus moorei) от Нова Зеландия и Gigantohierax suarezi от Куба.

Орелът на Хааст (Hieraaetus moorei) атакува два моа. Кредит: John Megahan / PLoS Biology, doi: 10.1371/journal.pbio.0030020.

По време на царуването на орела в Австралия е имало и други гигантски същества, включително големи нелетящи птици, гигантски кенгура (Procoptodon sp.), огромни гущери, предшественици на комодския варан (Varanus priscus) и подобни на мечки торбести дипротодони (Diprotodon optatum). Изследователите смятат, че D. gaffae може да е ловувал бебета или малки и болни индивиди от тези гигантски видове. Тези жертви може да са били големи колкото живи кенгура, като например западните сиви кенгура (Macropus fuliginosus), които достигат височина около 1,3 м. (За контекст, според книгите "Властелинът на пръстените" хобитите са били високи между 0,9 и 1,2 м).

"Dynatoaetus gaffae и наскоро описаният Cryptogyps са нови родове грабливи птици, уникални за Австралия, съответно подобни на орел и лешояд, които са съществували до преди около 50 000 години", заявява д-р Елън Мейтър (Ellen Mather), палеонтолог в университета Флиндърс.

"Това откритие разкрива, че това невероятно семейство птици някога е било много по-разнообразно в Австралия и че грабливите птици също са били засегнати от масовото измиране, което е унищожило по-голямата част от австралийската мегафауна."

D. gaffae има сходна форма на тялото с живите орли от рода Spilornis, който включва шест вида, живеещи в Азия. Най-големият от тях, филипинският орел (Pithecophaga jefferyi), ловува маймуни, лемури и прилепи, както и млади прасета и елени. D. gaffae и P. jefferyi имат големи и мощни за размерите си крака, които им позволяват да нападат и отвличат голяма плячка, пише в статия за Australasian Science водещият автор на изследването Елън Матър.

"Често се отбелязва колко малко големи сухоземни хищници е имала Австралия по онова време, така че Dynatoaetus gaffae помага да се запълни тази празнина." 

Филипински орелИзследователите твърдят, че Dynatoaetus gaffae е имал форма на тялото, подобна на живия филипински орел (Pithecophaga jefferyi). Кредит: Wikimedia Commons

Въпреки необикновените си размери D. gaffae далеч не е бил толкова голям, колкото гигантските орли от "Властелинът на пръстените", които във филмите на Питър Джаксън са имали размах на крилете до 23 м според Wiki Fandom. Въпреки това D. gaffae е бил повече от два пъти по-голям от австралийския клиноопашат орел (Aquila audax), който е жив днес и вероятно е съществувал съвместно с D. gaffae, преди по-големият вид орел да изчезне.

D. gaffae не е единственият древен орел, открит в Австралия през последните години. През 2021 г. изследователите откриват Archaehierax sylvestris - неизвестен досега вид, който вероятно е ловувал големи коали преди около 25 милиона години.

Справка:

E.K. Mather et al. A giant raptor (Aves: Accipitridae) from the Pleistocene of southern Australia. J Ornithol, published online February 15, 2023; doi: 10.1007/s10336-023-02055-x

Източници: 

Extinct 'Lord of The Rings' eagles had a 10-foot wingspan and probably could have carried a hobbit,  Live Science

Giant Eagle Species Lived in Australia More Than 50,000 Years Ago, Enrico de Lazaro, Sci.News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !