Гладуването само един ден може да възстанови стволовите ви клетки

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 май 2018 в 06:57 27506 0

Кредит Pexels

Изследователи успяха да обърнат загубата, свързана с възрастта, на функционалност на чревните стволови клетки по много прост начин. Те доказват, че 24-часово въздържане от храна силно подобрява начина, по който тези важни клетки се регенерират както при възрастни, така и при млади мишки, съобщава IFLScience.

Изследването, публикувано в Cell Stem Cell разглежда ефекта от диетата върху чревните клетки на млади и стари мишки. Това, което откриват изследователите, е, че след един ден на гладно клетките променят поведението си. Спират да изгарят въглехидрати и започват да изгарят мазнини. А след като клетките започват да изгарят мастни киселини, функционалността им се подобрява.

"Чревните стволови клетки на червата пораждат още стволови клетки и всички различни диференцирани видове клетки на червата. Трябва да се отбележи, че в процеса на стареене чревните стволови функция намаляват, което уврежда способността на червата да се ремонтират след повреда", заяви в сайта на Масачузетския технологичен институт (MIT) водещият автор професор Омер Йълмаз (Omer Yilmaz) от Института Кох за интегративни изследвания на рака към MIT. "В тази линия на разследвания ние се фокусирахме върху разбирането как 24-часово гладуване повишава функцията на младите и старите чревни стволови клетки".

Екипът разбира, че след като мишките започнат да гладуват някои транскрипционни фактори - протеини, които спомагат за превръщането на ДНК в РНК - се активират. Те се наричат "рецептори, активирани от пероксисомни пролифератори (peroxisome proliferator-activated receptors - ​​PPARs). Когато се изключат клетките не могат да изгарят мастни киселини и анализът показа, че когато това се случи, клетките вече не могат да стимулират регенерирането. Обратното също е вярно. Екипът активира PPARs у негладуващи мишки и все още има благотворен ефект.

Рецептори, активирани от пероксисомни пролифератори (peroxisome proliferator-activated receptors - ​​PPARs). Wikimedia Commons

"Това бе много изненадващо", добавя съавторът Chia-Wei Cheng. "Просто активирането на един метаболитен път е достатъчно, за да се обърнат някои възрастови фенотипове."

Констатациите са наистина важни. Откритието, че ограничаването на храната помага на червата да се възстановят, е важно само по себе си, но съчетаването му с просто лекарство, за да се постигне същия ефект, прави това изследване ключово за медицинските интервенции на долния храносмилателен тракт. Това може, например, да помогне на пациентите да се възстановят от химиотерапия или стомашно-чревни инфекции.

Екипът сега иска да разбере дали клетките в други части на тялото също имат тази способност. Гладуването или употребата на лекарството могат да увеличат дълголетието на тъканите в много различни органи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !