Гледането на криминални сериали няма да ви направи по-ловък престъпник

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 януари 2018 в 12:54 6201 2

Увлечението по TV сериала "CSI: От местопрестъплението", няма да помогне на престъпниците да станат по-добри в криминалната си дейност.

В едно от първите изследвания на рода си екип от психолози от Университета Йоханес Гутенберг в Майнц, Германия, тестваха "ефекта CSI". Това е предположението, че гледането на криминални серии, които се основават на действителни събития, помага на хората по-добре да се информират как да се измъкнат от извършеното от тях престъпление.

Съответно много адвокати, съдии и журналисти са коментирали също, че гледането на телевизионни програми на криминална тема могат да накарат някои съдебни заседатели да оправдават без съществено основание подсъдими, когато доказателствата не отговарят на техните телевизионни стандарти, разказва сайтът на Националния институт на правосъдието (National Institute of Justice).

По отношение на тази загриженост обаче екипът не откри доказателства за връзката между гледането на криминални телевизионни предавания и способността на някой зрител да се измъкне от извършено престъпление.

Изследването е публикувано в International Journal of Law, Crime and Justice.

Водещият изследовател проф. Хайко Хехт (Heiko Hecht) и колегите му предприеха четири отделни проучвания, за да  установят до каква степен престъпниците могат да научат повече за съдебните доказателства от телевизията.

Първо, екипът анализира статистическите данни за престъпността от ФБР и германския му еквивалент. Те извършват това като сравняват нивата на престъпността и разкриването им преди и след старта на сериала CSI. Изследователите интервюират 24 осъдени престъпници в затвора за тяхното мнение за криминалните телевизионни сериали и дали смятат, че такива предавания може да им помогнат да прикрият престъплението си.

За да тестват дали криминалните серии подготвят зрителите по-добре да скрият следите от имитирано престъпление, изследователите предлагат на феновете на криминални сериали, както и ма контролна група от хора, коирто не гледат такива филми, да влязат в ролата на престъпник, който търябва да прикрие следите си от местопрестъплението на  хипотетично убийство.

И накрая, изследователите пресъздадоха макет на истинско местопрестъпление в куклена къща, която 120-те участници трябваше да почистят. Кандидат-убийци доказаха, че не са, може би за щастие, умни престъпници. Нито един от тези експерименти не намери подкрепящи доказателства за ефекта CSI.

Това, което те обаче установиха, че характеристиките на самия човек са това, което ги прави по-добри престъпници. Проучването показва, по-младите, високообразовани мъже, работещи технически професии изглежда, че имат определени предимства, когато става дума за прикриване на незаконни дейности.

"Сега можем да разсеем някои от митовете, които бяха внушавани от медиите и други публикации през последните 20 години, тъй като не може да посочи с мякаква сигурност, че хората, които гледат CSI са по-добри в прикриването на следи в сравнение с други хора", заяви Андреас Баръновски (Andreas Baranowski) в EurekAlert!.

Екипът не разглежда какво е въздействието на ефекта CSI върху съдебните заседатели. Авторите отбелязват, че някои адвокати са "загрижени, че съдебните заседатели вече не очакват прокурорът да докаже вината извън всякакво съмнение, а по-скоро очакват защитата да докаже невинността на обвиняемия".

Проучването също така не отчита и фактора "вдъхновение", като някой извършва престъпление под влиянието на криминален филм като тези девет престъпления, вдъхновени от филми

 

В експеримента за ефекта CSI, учените провеждат четири отделни разследвания, включително и на макет на местопрестъпление, който трябва да се "почисти" от участниците. Автор: Andreas Baranowski.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

2

kokoten

10.01 2018 в 16:08

...естествено,че това са глупости...просто човек трябва да се кефи на филмчетата и да не чертае пъклени планове...

15914

1

поп Дръвчо

08.01 2018 в 16:20

Впрочем, гледането на криминални сериали няма да ви направи и по-добър разследващ. Това е проверено в по-ранни изследвания, но изглежда да убягва на ръководството на МВР.