„Хитачи“ пуска пробно система за предвиждане на престъпления (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 октомври 2015 в 15:09 4058 0

Кадър от филма "Специален доклад".

Японската технологична компания „Хитачи“ е разработила начин за предвиждане на престъпления преди те да са станали, съобщи сайтът Quartz.

"Филип К. Дик ще бъде горд. Или ще се обърне в гроба си." - коментира Джаред Джонс от The Escapist, правейки препратка към автора на разказа, по който е направен нашумелия филм "Специален доклад". Способността да се види нещо и евентуално да се предотврати, преди да се е случили е мечта, която имат милиони, въплътена в няколко десетки книги, филми и телевизионни предавания.

Новата система е наречена Hitachi Visualization Predictive Crime Analytics (нещо като „нагледен пророчески анализ на престъпността“). Експертите на „Хитачи“ претендират, че с нея е възможно в градовете да се очертаят „потенциални местопрестъпления с точност до 200 квадратни метра и да се определят относителните равнища на заплаха за всяка ситуация“.

Crime Analytics прави това като събира и обработва в реално време внушителен обем най-различни данни - като карти на обществения транспорт, разговори в социалните мрежи, съобщения и прогнози за атмосферните условия и т. н. В резултат излиза модел за това кога и къде би могло да стане следващото престъпление. Машината – убедени са в компанията - може да извлече такъв модел по-добре от полицейските служители, водени от „инстинкт“ или от подозрения.

Дарин Липскомб, служител в отдела, който разработва новата система, казва: „Човек не може да се справи с такава прогноза, след като десетки или стотици променливи фактори се отразяват върху престъпността“.

Първите отзиви са по-скоро скептични, затова от „Хитачи“ уверяват, че първо ще има изпитания и техните резултати ще бъдат напълно достъпни публично. Пробите ще започнат още този месец в полицейските управления в няколко града в САЩ.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !